Централната избирателна комисия в Киргизстан анулира резултатите от проведените тази

...
Централната избирателна комисия в Киргизстан анулира резултатите от проведените тази
Коментари Харесай

Анулираха изборите в Киргизстан под натиска на протеста |

Централната изборна комисия в Киргизстан анулира резултатите от извършените тази неделя парламентарни избори под натиска на всеобщите митинги, предизвикани от убеждението, че са фалшифицирани. Според протестиращите групи, близки до президента, са купували гласове, както са и заплашвали гласоподаватели.

Демонстрантите нахлуха тази нощ в празната по това време постройка на Народното събрание в столицата Бишкек и имаше конфликти с полицията. Стотици бяха ранени. В киргизки медии се появиха фрагменти, на които се виждат счупени мебели и разпръснати стъкла. Малко по-късно вътре избухна и пожар. Малко по-късно протестиращите освободиха от пандиза някогашния президент на страната - Алмазбек Атамбаев, както и някогашния министър председател - Сапар Исаков. Той беше отпред на държавното управление сред 2017 и 2018 година, само че беше наказан за корупция.

Напрежението ескалира малко откакто президентът Сооронбай Джеенбеков упрекна " избрани политически сили " в опит нелегално да завладяват властта, а резултатите от изборите демонстрираха, че единствено 4 партии от 16-те взели участие в изборите минават 7-процентната граница за влизане в Народното събрание, три от които са свързани тясно с Джеенбеков.

Във видеообръщение президентът упрекна неназовани " политически сили " в потреблението на резултатите от изборите като мотив да " нарушават публичния ред ". " Те не се подчиниха на правоприлагащите органи, биха медицински служащи и рушаха здания. "

Той сподели също, че е подхванал всички вероятни ограничения, с цел да спре ескалацията и е призовал опозиционните партии да " успокоят поддръжниците си и да ги отдръпват от зоните на масоови събирания.

" Предложих Централната изборна комисия усърдно да проверява насилието и в случай че е належащо, да анулира резултатите от изборите ", добави той, което след това и се случи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР