Централната избирателна комисия (ЦИК) вече определи коя фирма ще организира

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) вече определи коя фирма ще организира
Коментари Харесай

ЦИК определи фирмата за наемането на 3000 машини за евроизборите

Централната изборна комисия (ЦИК) към този момент дефинира коя компания ще провежда наемането на 3000 машини, с които ще може да се гласоподава за Европарламент на 26 май. Днес са били избрани съответните секции в които ще има машини за гласоподаване. Те са 31 региона в страната и са избрани по специфична методика.

Решението ще бъде качено на страницата на ЦИК, само че описът със секции е много дълъг - към 140 страници, сподели Александър Андреев, член и представител на комисията. Окончателният текст с изпълнителя на публичната поръчка за машините за гласоподаване ще се подписа в границите на околните дни. Промяна в периодите няма, а те са: доставка на машините за страната до 10 май, инсталиране на софтуера до 15 май и доставка на техниката в секциите - до 25 май. Крайният период на контракта със " Сиела Норма " е 10 юни, сподели Андреев.

Тази седмица бяха изтеглени номерата в листите на партиите, обединения и самостоятелните претенденти - те също са оповестени на страницата на ЦИК.

Днес беше признато и решението с които партиите и обединенията ще употребяват медийните пакети. Само при " Воля - Български родолюбие " има понижен размер на медийния пакет, уточни Андреев. Определен беше и методът за примерно прегъване на бюлетината, което ще е част и при методическите инструкции към изборните комисии, добави той. На тези избори ще вземат участие 318 претендента от 13 партии, 8 обединения, измежду тях са и шест самостоятелни претенденти. Сред претендентите за евродепутати има един жител на Нидерландия и един на Унгария, сподели Александър Андреев.

Продължава подаването на заявки за разкриване на секции отвън страната като срокът изтича на 30 април. Това се прави в дипломатическите и консулските представителства и на страницата на ЦИК. Досега се подадени 4482 заявки, от тях 4221 посредством страницата на ЦИК. Неуспешно подадените заявки са общо 370 броя. Организациите на българите в чужбина също могат да вършат оферти за откриване на секции в съответните страни. Скоро ще бъдат оповестени и описите на непознатите жители, живеещи в страната и желаят да гласоподават в Европейския парламент.

Към миг три организации са подали искане да бъдат регистрирани като наблюдаващи на изборите, добави Андреев. Жалбите в ЦИК до момента са 20, а сигналите - пет, като един от тях е за корист с персонални данни, заяви Андреев. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР