Централната избирателна комисия /ЦИК/ вече е готова с пътна карта

...
Централната избирателна комисия /ЦИК/ вече е готова с пътна карта
Коментари Харесай

ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване

Централната изборна комисия /ЦИК/ към този момент е подготвена с пътна карта за отдалечено електронно гласоподаване, съобщи пред БНР представителят на Комисията Александър Андреев.

“В пътната карта са написани главните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, с цел да може реализира пробното отдалечено електронно гласоподаване “, разяснява Андреев.

По думите му с параграф 154 от преходните и изключителните разпореждания на Изборния кодекс е въведено отдалеченото електронно гласоподаване. Експерименталното отдалечено електронно гласоподаване би трябвало да бъде извършено в три избора, в това число и в частични избори.

“Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да създаде разбор, с който да откри какви са провокациите пред електронното отдалечено гласоподаване и в тази връзка към този момент законодателят да реши дали то да бъде въведено в изборите. Като първичният стадий – това е изработването и одобряването към този момент на техническото задание, защото може би знаете ЦИК е сътрудник на Държавната организация за електронно ръководство в един план, който е финансиран от Европейски Съюз, в границите на положително ръководство по създаване на системата за отдалечено електронно гласоподаване “, уточни още Андреев.

Пътната карта за отдалечено електронно гласоподаване е за интервал от 2020 до 2023 година

“Това, което чакаме, е преди всичко да бъде построена системата, с цел да могат да бъдат извършени към този момент пробните гласувания в границите на идните избори и по този метод да се открият резултатите от това пробно отдалечено електронно гласоподаване. А в края на пътната карта, несъмнено, ние чакаме да имаме един позитивен резултат, който да проучваме, а на основата на него към този момент да създадем и възможни рекомендации към законодателя “, посочи Александър Андреев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР