Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта
Коментари Харесай

ЦИК била готова с разписание за електронно гласуване

Централната изборна комисия (ЦИК) към този момент е подготвена с пътна карта за отдалечено електронно гласоподаване. Тя е за интервал от тази година до 2023 година и в нея са написани главните стъпки, които комисията би трябвало да предприеме, с цел да се случи това гласоподаване. С това се похвали представителят на ЦИК Александър Андреев пред БНР.

" В пътната карта са написани главните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, с цел да може реализира пробното отдалечено електронно гласоподаване ", добави той. После изясни: " Знаем, че с параграф 154 от преходните и изключителните разпореждания на Изборния кодекс беше въведено отдалеченото електронно гласоподаване. Тази уредба беше изменена, с цел да може поетапно да бъдат осъществени нужните дейности, защото то е обвързвано с обезпечаването и на електронната идентификация на гласоподавателя при гласуването ".

Според Андреев е ксперименталното отдалечено електронно гласоподаване би трябвало да бъде извършено в три избора, в това число и в частични избори.

Догодина предстоят постоянни парламентарни избори, които би трябвало да се проведат през лятото, а есента и избор за президент.

По думите на представителя на ЦИК въз основа на резултатите от пробното гласоподаване комисията би трябвало да създаде разбор, с който да откри какви са провокациите пред електронното отдалечено гласоподаване и да реши законодателят дали то да бъде въведено в избори. Като първичен стадий е изработването и одобряването към този момент на техническото задание, защото може би знаете ЦИК е сътрудник на Държавната организация за електронно ръководство в един план, който е финансиран от Европейски Съюз, в границите на положително ръководство по създаване на системата за отдалечено електронно гласоподаване, уточни още Андреев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР