Централната избирателна комисия (ЦИК) ще санкционира вестник на Делян Пеевски

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще санкционира вестник на Делян Пеевски
Коментари Харесай

ЦИК ще санкционира вестник на Пеевски

Централната изборна комисия (ЦИК) ще глоби вестник на Делян Пеевски за нарушаване на предизборните правила. Това реши комисията през днешния ден. 
 Демократична България подаде сигнал в ЦИК против медия на Пеевски
Представители на Демократична България оповестиха през вчерашния ден, че са подали сигнал до ЦИК против " Телеграф Медиа " във връзка популяризираната от тях книга " Оригиналът: Истината за прехода 1989-2019 ", като съгласно тях това нарушава 7 предизборни правила.

Книгата, която употребява корицата на неотдавна оповестения труд на премиера Иван Костов (1997-2001) " Свидетелства за прехода 1989-1999 ", твърди, че разкрива истината за осъщественото от него. Книгата беше публикувана гратис с вестник " Телеграф ".

В решението си ЦИК показва, че популяризираната гратис книга не съставлява пропаганден материал, защото не съдържа съответни апели за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия, коалиция или предприемчив комитет. В книгата се съдържа също по този начин и информация за лица, които не са претенденти за членове на Европейския парламент.

Комисията обаче смята, че " в притурката се съдържат материали, които накърняват положителните нрави във връзка с коалиция „ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ “, както и достойнството и положителното име на претендента за член на Европейския парламент Радан Миленов Кънев и представляващия обединението Христо Любомиров Иванов ".

" Съгласно наредбата на член 183, алинея 4 от ИК се не разрешава потреблението на материали (не единствено пропагандни материали), които накърняват положителните нрави, достойнството и положителното име на претендентите. В понятието „ положителните нрави “ попадат тези правила и правила, които бранят правила и полезности, чието ценене е в полза на публичните връзки като цяло. Нарушаването на тези правила и полезности се има поради по смисъла на наредбата на член 183, алинея 4 от ИК в частта по отношение на понятието „ положителните нрави “. В притурката със заглавие „ ОРИГИНАЛЪТ Иван Костов ИСТИНАТА за прехода 1989 – 2019 “ и подзаглавие „ ЛЪЖАТА “ се нарушават правата на обединението, защото по този метод се вършат отрицателни внушения по отношение на обединението, което е неприемливо в изискванията на предизборна акция ", написа в решението на ЦИК.

" Видно от наличието на притурката (книгата) е, че в обособени нейни елементи се разясняват лица – претендент за член на Европейския парламент от Република България в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година и представляващия обединението Христо Иванов. С мненията се цели да се създадат внушения в тяхна щета по метод, който е неприемлив в изискванията на предизборна акция ", допълват оттова.

Председателя на ЦИК ще състави акт за откритото нарушаване на шефа на „ Телеграф медиа “ ЕООД.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР