Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе експериментално гласуване с машини

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе експериментално гласуване с машини
Коментари Харесай

Гласуват експериментално в три района на София

Централната изборна комисия (ЦИК) ще организира пробно гласоподаване с машини в три региона на София – „ Люлин “, „ Триадица “ и „ Подуяне “, съобщи БНР.

Инициативата дава опция на жителите на столицата да пробват по какъв начин се гласоподава с машини близо месец преди формалния избор на 11 юли.

Подобни пробни гласувания към този момент бяха извършени в Доброславци и Сливница.

Гласуването е анонимно и в него не се планува избирането на действителни партии и обединения. То ще се организира от 10 ч. в 22-ро учебно заведение в регион „ Триадица “, от 11 ч. в 143-то ОУ в регион „ Подуяне “ и от 12 ч. в 37-мо учебно заведение в „ Люлин “.

Досега извършените опити в Доброславци и Сливница демонстрираха, че гласоподавателите гласоподават приблизително за минута и девет секунди, по-бързо се оправят дамите, хората с висше обучение, както и тези, които към този момент имат опит с машинно гласоподаване от вота на 4 април.

Експерименталните гласувания демонстрираха още, че повече време е нужно на хората над 70 години и за тези с по-ниско от междинното обучение.

Заместник-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов разяснява:

„ Комисията стигна до извода, че са нужни още проби, с цел да могат да бъдат доказани или отхвърлени хипотезите, които могат да се създадат въз основа на извършените избори.

Опитът на страни като Индия, Бразилия, които от дълго време го вкарват, също демонстрира, че без значение от просветителното ниво всеки човек би могъл с малко опит да добие убеденост, когато гласоподава по този метод.

Въпросът е, и това е наша отговорност, да се оправим добре с този първи случай на всеобщо въвеждане на машини за гласоподаване, на машинен избор, тъй като той ще затрудни в най-голяма степен гласоподавателите спрямо всеки идващ избор “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР