Централната избирателна комисия (ЦИК) ще глоби депутата и кандидат за

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) ще глоби депутата и кандидат за
Коментари Харесай

ЦИК глобява Марешки заради търговска предизборна реклама по телевизията


Централната изборна комисия (ЦИК) ще санкции депутата и претендент за евродепутат от партия „ Воля “ Веселин Марешки за нарушаване на разпоредбите за водене на предизборна акция, оповестяват от Комисията. Глобата ще бъде сред 200 и 2000 лева, както е записано в закона за сходно нарушаване.

Въпреки че избраната дата за започването наа предизборната акция е 26 април 2019 година,, ЦИК открива, че по bTV са излъчени предизборни рекламни клипове на Марешки.

„ Излъчените клипове съставляват комерсиална реклама, по време на която се насочат политически внушения в интерес на политическа партия „ ВОЛЯ “ и господин Веселин Найденов Марешки, което съставлява нарушаване на наредбата на член 191 ИК. Клипът, излъчен на 05.04.2019 година и на 20.04.2019 година в стратегия „ БиТиВи “, стартира с комерсиална реклама на медикаменти, следват фрагменти от аптеки, в които се демонстрира господин Веселин Найденов Марешки и приключва с апел „ Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци “, пишат от Комисията.

Клипът, излъчен на 4 април 2019 година, стартира с комерсиална реклама на бензиностанция на Веселин Марешки и на комерсиална реклама на медикаменти, след които се демонстрира Веселин Марешки и приключва с апел „ Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци “.

С Решение от 7 април 2019 година Централната изборна комисия е записала коалиция „ ВОЛЯ – Българските Родолюбци “ за присъединяване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година, която се съставлява от Веселин Найденов Марешки. От решението е видно, че една от участващите в обединението партии е Политическа партия „ ВОЛЯ “, представлявана от Веселин Марешки. С Решение от 19 април 2019 година Централната изборна комисия е и записала и оповестила кандидатската листа на коалиция „ ВОЛЯ – Българските Родолюбци “, като под № 1 попада Веселин Найденов Марешки.

Така Централната изборна комисия приема, че излъчените клипове са в нарушаване на разпоредбите за осъществяване на предизборна акция и на императивната норма на член 191 ИК, според която се не разрешава в комерсиална реклама да се насочат политически внушения в изгода или във щета на една или друга партия, коалиция, предприемчив комитет или претендент. Нарушението е осъществено от Веселин Найденов Марешки в качеството му на претендент за член на Европейския парламент от Република България, оповестяват от ЦИК.

Проверката на ЦИК стартира след получен сигнал от Христо Дунчев – изпълнителен секретар на Политическа партия „ Партия на ЗЕЛЕНИТЕ “. В сигнала се излагат изказвания за нарушение на разпоредбите за осъществяване на предизборната акция от Политическа партия „ ВОЛЯ “ за излъчени предизборни клипове по bTV, с които се популяризира лидерът на кандидатската листа на партията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР