Централната избирателна комисия (ЦИК) реши видеонаблюдение в реално време и

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) реши видеонаблюдение в реално време и
Коментари Харесай

Видеозаснемане на изборния ден ще има само в страната, реши Изборната комисия

Централната изборна комисия (ЦИК) реши видеонаблюдение в действително време и видеозаснемане при преброяването на бюлетините и попълването на протокола за изборите на 2 април да се прави единствено в страната. Без видеонаблюдение остават секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора, местата за изтърпяване на наказване отнемане от независимост и за задържане и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме. За секциите в чужбина също няма да бъде обезпечена техническа опция за осъществяване на видеонаблюдение и видеозаснемане в изборния ден.

Решението е взето на съображение член 57 Изборния кодекс.

 Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април Всичко, което би трябвало да знаете за парламентарните избори на 2 април

Отговорността за техническото обезпечаване е предоставена на Министерския съвет, гласи още решението на изборната комисия. В него е записано, че резолюцията на камерите би трябвало да разрешава разчитането и разпознаването на номерата на хартиената бюлетина, на бюлетината от машинното гласоподаване, както и метода, по който е гласувано. Изрично е посочено, че оборудването би трябвало да обезпечава високо равнище на отбрана от хакерски атаки и компрометиране на процеса на видеозаснемане, като устройствата, употребявани за видеонаблюдението и снимането, нямат други рискови функционалности, да вземем за пример спомагателен програмен продукт.

В решението на ЦИК се показва, че записи би трябвало да се обезпечат даже в случаите, когато по механически аргументи е прекъснало онлайн излъчването. След това камерите и флаш паметта би трябвало да се предадат в районните изборни комисии (РИК).

 Цветозар Томов, ЦИК: Ако успеем с видео наблюдението, най-съществените опасности в изборите ще бъдат следени Цветозар Томов, ЦИК: Ако успеем с видео наблюдението, най-съществените опасности в изборите ще бъдат следени

Разпоредби, засягащи в деня на вота съществуваха в Изборния кодекс и преди той да бъде, само че макар че и тогава техническото обезпечаване беше поверено на Министерския съвет, то се извършваше най-вече от наблюдаващи на вота. По време на разискванията и гласуванията на изборното законодателство опцията за, само че от партията на Борисов размислиха и в последна сметка депутатите взеха решение да има видеонаблюдение през целия ден, както и видеозаснемане при броенето, само че оставиха ЦИК и Министерски съвет да решат по какъв начин тъкмо ще се случи то.

 Четири изборни региона към този момент ще излъчват повече депутати (карта) Четири изборни региона към този момент ще излъчват повече депутати (карта)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР