Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да бъдат броени всички контролни

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да бъдат броени всички контролни
Коментари Харесай

Секционните комисии ще броят всички разписи от машините на вота 2 в 1

Централната изборна комисия (ЦИК) реши да бъдат броени всички контролни разписки, които излизат от машините за гласоподаване в изборите за президент и парламент. В петък тя одобри методическите инструкции за вота.

На последните избори имаше единствено контролно преброяване на разписките от машините. То се организира в 1343 секции в страната и над 30 отвън нея. В останалите секции преброяване нямаше. Всички машини издаваха протокол с систематизирани данни след края на изборния ден. Целта беше тези данни да се сравнят с броя на отпечатаните разписки. При контролните секции в чужбина имаше известно разминаване, а резултатите от тези в страната се забавиха извънредно доста. По този мотив преди ден представителят на ЦИК Росица Матева разгласи, че " може би не е подходящо по този метод да се прави това контролно броене ".

Подобно бе и мнението на публичния съвет към ЦИК. " Общественият съвет извърши инспекция на протоколи от броенето на контролните разписки от машинното гласоподаване (МГ) на 11 юли 2021 година. Не бяха открити индикации за грешки в резултатите от МГ. Прегледът на документите обаче сподели, че методът за преброяване на разписките от машината на равнище секция е обезсърчителен ", се споделя в позицията на публичния съвет.

Сега обаче комисията взе решение да се броят разписките и то във всички секции в страната и отвън нея, което в прочут смисъл обезсмисля гласуването с машина, тъй като на членовете на секционните комисии още веднъж ще им се постанова да регистрират резултатите, както беше и при хартиения избор. Членовете на секционните комисии обаче ще броят единствено гласовете за партиите, само че не и преференциите. Като резултат от вота ще продължи да се зачита протоколът, който е излязъл от машината след края на изборния ден, а в случай че има по-значимо разминаване сред преброеното и данните от машината - ЦИК ще би трябвало да вземе решение за инспекция на устройството, с цел да откри аргументите, довели до разликата.

По време на съвещанието на ЦИК против предлагането са били единствено двама души – представителят Росица Матева, издигната от " Изправи се БГ! Ние идваме ", както и препоръчаният от " Демократична България " член на комисията Любомир Георгиев. Те мотивираха позицията си с това, че с сходно решение се дописва Изборният кодекс.

Всъщност за това 100% от разписките да се броят упорстваха от ГЕРБ още преди изборите през юли, а президентът Румен Радев настояваше за същото преди първите избори за годината – тези през април, когато ГЕРБ към момента управляваше. Пълното преброяване обаче се вкарва едвам в този момент.

" Поздравявам ЦИК. Това е значително крачка напред към прозрачността или най-малко ненапълно да не смеят да излъжат толкоз, колкото предходния път ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка решението.

Той още веднъж разви тезата си, че " софтуерът и цялата скица по машинното гласоподаване " се управляват от хора от " Да България ", която е част от " Демократична България ". Този път разгласи, че ставало дума за четирима души.

Попитан за съответни имена, той попита Томислав Дончев дали помни по какъв начин се споделят, а Дончев назова Атанас Шарков. Преди извадиха името на Шарков със същото изказване. Още тогава се разбра, че IT специалистът е бил един от консултантите към ЦИК, който ѝ е съдействал да откри дали ключове за софтуера подхождат на условията.

Тогава пред Mediapool той изясни, че работата му е била обвързвана със софтуера от предходните избори и завършването на предходната поръчка, като още тогава нямаше нищо общо с процеса по подготовката на изборите през юли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР