Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага да отпадне забраната за публикуване

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага да отпадне забраната за публикуване
Коментари Харесай

ЦИК предлага да падне забраната за обявяване на проучвания в изборния ден

Централната изборна комисия (ЦИК) предлага да отпадне възбраната за издание на резултати от социологически изследвания в изборния ден. Това сподели пред Българска национална телевизия представителят на комисията Александър Андреев.

Според настоящия закон сходни изследвания не могат да се разгласяват в деня за размисъл и до края на изборния ден, само че през последните години множеството медии заобикалят тази възбрана, като разгласяват данни в обществените мрежи.

Именно това посочи и Андреев като претекст за предлагането. " Налагат се санкции, само че в последна сметка тези резултати се афишират в обществените мрежи. Това слага в дискриминационно състояние останалите медии. И в тази връзка ние вършим рекомендацията – законодателят да преразгледа тази възбрана, а в случай че остане, са нужна спомагателни разяснения ", сподели той.

Въпросът за отпадането на възбраната се повдига от време на време и в Народното събрание, само че досега не се е стигнало до законова смяна. По-рано тази година в Народното събрание е основана бе работна група за промени в Изборния кодекс, като една от обсъжданите тематики е точно тази.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР