Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществена поръчка за наемане на

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществена поръчка за наемане на
Коментари Харесай

Избирателната комисия обяви поръчка за наем на 3 хил. машини за гласуване

Централната изборна комисия (ЦИК) разгласи социална поръчка за наемане на 3 хиляди машини за гласоподаване на изборите за Европейски парламент на 26 май, оповестява Българска национална телевизия. Максималната планирана стойност на поръчката е 7.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Срокът за доставка на машините в изборните секции е 25 май. ЦИК ще се обърне за подпомагане към Българската академия на науките и към Софийския университет за обезпечаване на експерти за узаконяването и одитирането на машините.

В неделя ръководителят на Цeнтралната изборна комисия Стефка Стоева, представена от БНР, заяви, че машинното гласоподаване на евроизборите е под въпрос. Въпреки че публичната поръчка за доставка към този момент е реалност, от комисията се оплакаха, че няма институция, която да сертифицира машините за изборите.

" Всички държавни органи отхвърлят да изпълнят тази активност, тъй като споделят, че не е в тяхната подготвеност и не разполагат с такава опция ", съобщи новият ръководител на ЦИК Стефка Стоева. Тя увери, че това не е опасност за провеждането на изборите.

В три хиляди секции би трябвало да се гласоподава с машини на евроизборите, в шест хиляди - на локалните през есента. Засега обаче пет държавни организации, измежду които ДАНС и организацията по метеорология, са дали отговор публично, че нямат отношение към узаконяването на машините.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев не сподели кой би трябвало да предприеме съответните стъпки. " Ние сме изправени пред разнообразни въпроси, с цел да не кажем проблеми, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е належащо, ние ще го създадем, с цел да може да се случи машинното гласоподаване ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР