Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля за изборите на 14 ноември

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля за изборите на 14 ноември
Коментари Харесай

Изборната комисия обмисля да намали времето за гласуване на машина на три минути

Централната изборна комисия (ЦИК) обмисля за изборите на 14 ноември за президент и парламент да понижи времето за гласоподаване на машина от пет на три минути. Така, в случай че до три минути гласоподавателите не допират по никакъв метод екрана, на устройството ще се появи известие, че гласуването ще бъде прекратено, а представител на секционната изборна комисия може да предложи помощта си.

Това се схваща от изявление на представител и член на ЦИК Росица Матева за изданието " 24 часа ". " Смятаме, че 3 минути са задоволителни, в случай че гласоподавателят не подхваща дейности, да бъде запитан от член на секционната комисия дали има потребност от подпомагане, само че без да се нарушава тайната на вота ", споделя Матева, като прецизира, че дефинитивно решение към момента не е взето.

В идващите седмици изборната комисия би трябвало да се произнесе по още редица елементи по гласуването с машина, изяснява представителят пред медията: дали за президент и парламент да се гласоподава с една карта или с две обособени, дали една от двете бюлетини ще се демонстрира непосредствено на екрана, или гласоподавателят ще взема решение с коя да стартира (в случай че желае да гласоподава и за двата типа избори), дали разписките от машинното гласоподаване да се пускат в две разнообразни кутии, както и дали разписките да са с друга дължина (за да се понижи вероятността от комплициране в коя урна да бъде оставена бележката).

ЦИК обмисля и дали да не бъдат купени повече от плануваните до момента към 1600 машини за вота през ноември. Обществената поръчка за тях пропадна, откакто офертите на кандидатстващите компании надвишаваха заложената оптималната стойност от 9.5 млн. лева без Данък добавена стойност в процедурата. Според Матева провеждането на нов търг е допустимо, откакто има увещание от Министерството на финансите, че нужните средства ще бъдат обезпечени.

Сметката на изборната комисия планува, че с 1600 машини в допълнение ще може да се слагат по две в нови 2119 секции, като критерият е на изборите на 11 юли там да са дали своят вот най-малко 320 души. ЦИК обмисля дали да не понижи прага на 310 или 300 дали своят вот а секция, с цел да се сложат по две машини на идните избори. Това по думите на Матева би означавало още хиляда машини (или общо търг за почти 2600 машини).

Както ЦИК, по този начин и Министерството на външните работи чакат компликации при пренастройването и доставката на машините в чужбина за упования втори тур на президентските избори. Причината е, че срокът сред двете дати (14 ноември и 21 ноември) е доста къс за комплицираната логистика. Според Матева при гласоподаване за президент на втори тур препрограмираните машини за чужбина би трябвало да са подготвени да тръгнат към страните отвън България най-късно на 17 ноември (сряда).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР