Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба на онлайн изданията ПИК

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба на онлайн изданията ПИК
Коментари Харесай

ЦИК глоби `24 часа` и ПИК за публикуване на резултати от вота

Централната изборна комисия (ЦИК) наложи санкция на онлайн изданията " ПИК " и " 24 часа " за издание на временни резултати от вота в изборния ден и им подреди да смъкват данните от страниците си.

Това стана след подадени тъжби против двете медии.

Въпреки безапелационната забрана в новините да се съобщават резултати от екзит полове, и ПИК, и " 24 часа " на няколко пъти през днешния ден разгласиха непосредствено с имена на партии краткотрайните резултати, без даже да прибегнат до обичайните ранглисти на песни, филми и прочие

Размерът на санкцията за двете медии не се оповестява. В решението на ЦИК се показва единствено, че ще им бъдат формирани актове.

Изборният кодекс планува санкция от 2000 до 5000 лв. за нарушавания при съобщаване на социологически изследвания. Когато нарушаването се извърши наново, санкцията скача от 5000 до 10 000 лв..

Изборният кодекс не разрешава на медиите да огласяват планирани резултати преди края на изборния ден. С последните промени в закона това ограничаване визира и страниците на медиите в обществените мрежи.

Междувременно ЦИК публикува и предизвестие, че ще глоби всеки, огласил непозволено резултати през днешния ден:

ЦИК ще глоби всеки нарушил закона в изборния ден

Във връзка с постъпили сигнали за непозволено издание на предварителни резултати от провеждания през днешния ден избор за членове на Европейския парламент Централната изборна комисия извърши инспекция на интернет страниците на няколко издания и откри, че данните за резултатите от гласуването, изразяващи се в проценти, се разгласяват и актуализират на равни времеви шпации.

Съобразно наредбата на член 205, алинея 5 ИК е налице възбрана резултати от допитвания до публичното мнение във връзка на изборите да се огласяват под каквато и да е форма до оповестяване края на изборния ден на територията на страната.

ЦИК почита свободата на словото на българските медии и правото им да разгласяват свободно информация, когато това се прави съгласно закона на Република България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР