Централната избирателна комисия (ЦИК) e готова с пътна карта по

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) e готова с пътна карта по
Коментари Харесай

Петър Славов пред Actualno.com: ЦИК няма какво да разсъждава за машинния вот, законът е ясен

Централната изборна комисия (ЦИК) e подготвена с пътна карта по тематиката " Електронно гласоподаване ". Кога ще се случи то, за какво има толкоз доста незнайни и пред какви провокации ще бъде изправена Комисията - по тези и други въпроси беседва с юрист Петър Славов , един от най-активните народни представители в 43-я български парламент.

Електронното отдалечено гласоподаване беше въведено още през 2016 година, когато и аз самият бях в Народното събрание и бях един от вносителите на законопроекта за електронното гласоподаване. Тогава го изготвихме с сътрудници, имаше народен референдум, два милиона го желаеха. Тогава останалите политици в Народното събрание се видяха принудени да послушат гласа на обществото и гласа на българите в чужбина и този законопроект да бъде признат. Предвиждаше се също по този начин да има един тригодишен интервал, в който да се извърши тестване на системата, узаконяване и всичко останало. И по този начин през 2019 година да гласуваме на евроизборите по този метод.

Защото, за жалост, и ЦИК като виновен орган, и ръководещите неглижираха тематиката. Даже, бих споделил, в някои случаи искрено я съботираха. Не беше направена нужната подготовка, нужното тестване, създаване на системата и обезпечаване на програмен продукт и така нататък И по този начин се стигна до 2019 година, когато в навечерието на изборите на бърза ръка сегашните депутати го анулираха на практика за неустановен период от време напред. Единственото съответно беше въпросната пътна карта, която трябваше да бъде подготвена до 31 март тази година. Сега сме към този момент юни месец и както виждате, с известно забавяне ЦИК я приема. Предполагам, че си е чиста проба съвпадане фактът, че ние ги попитахме незабавно след 31 март къде е пътната карта и какво става. Тогава настана едно бързане, действане, само че по този начин и не ни дадоха отговор в период. Ето за какво се видяхме принудени да им заведем следващото правосъдно дело и допускам, че това ги е стимулирало най-сетне да я подхващат тази пътна карта.

Големият проблем на тази пътна карта е обвързвана с осъществяване на пробно електронно гласоподаване. По всичко наподобява, че ЦИК имат намерение да си опитват още четири години на мира и ние електронно гласоподаване да не забележим даже в една по-ограничена форма за сънародниците ни от чужбина.

Това е най-логичното нещо и оттова може да се стартира, защото никой не желае и не упорства то да бъде въведено едновременно и мигновено. На всички ни е ясно, че процесът би трябвало да бъде деликатно наблюдаван, би трябвало деликатно да се създаде въпросната система и добре да се тества. И това е, с цел да се подсигурява, че няма да има проблеми с нея. Най-логичното е да се стартира от сънародниците ни в чужбина - първо от страните членки на Европейския съюз, по-късно да се уголемява. 
Забележете още нещо. Изборният кодекс приказва за три опита, само че на никое място не е казано, че те би трябвало да бъдат на национални избори и да се чакат три или четири години, както са си написали ЦИК пътната карта. Спокойно тези опити могат да се създадат на частични избори, да се тества системата и поетапно да се премине към поетапно въвеждане, започвайки от регион " Чужбина ".

Ако има нещо несъмнено все още, това е, че изобщо не е ясно по какъв начин ще бъдат извършени изборите идната година, в случай че те са постоянни. И по-скоро на ЦИК не им е ясно, тъй като за следващ ден ги виждам по какъв начин изясняват, че имали неясноти по приложението на закона, желали някакви промени да се вършат в закона във връзка с машинното гласоподаване и така нататък Това са неща, които изрично не одобрявам. Законът е подобен, какъвто е и той би трябвало да се съблюдава. Законът ясно споделя, че би трябвало да има машинно гласоподаване на идните избори, тъй че ЦИК няма какво да разсъждават по тематиката.
Още повече, в случай че си спомняте, три-четири месеца преди пандемията, персонално министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че би трябвало да има машинно гласоподаване и ще се обезпечат средства от Министерския съвет, с цел да се купят терминалите. Всичко това ненапълно ни предизвика да излезем с мои сътрудници с следващата гражданска самодейност, с която се обръщаме към Народното събрание и към министър-председателя, поетите обещания за машинното гласоподаване да почнат да се извършват.
Нещо друго доста значимо, на което желая да обърна внимание. Замислете се, в случай че се осъществен мрачните прогнози на епидемиолозите, които споделят, че е допустима втора вълна на COVID-19 в края на годината и идната пролет, при неосигурена опция за отдалечено гласоподаване, при неосигурена опция за гласоподаване по пощата, е изцяло допустимо ние да имаме проблеми с осъществяване на изборите, а и оттова с слагане под въпрос на цялата ни демократична система. В момента пред ЦИК стои голяма отговорност.

Вижте, явно е нежеланието на тази власт да вкара и машинно, и електронно гласоподаване, тъй като нееднократно сме си говорили, в това число и с Вас, че тези вид гласувания са самобитни гаранции за честността на изборите. При това гласоподаване нито ще има сбъркани протоколи, нито ще има 15% недействителни бюлетини, нито ще има стотици хиляди неотчетени преференции за съответния мажоритарен претендент. Всичко това при този тип гласоподаване отпада. На по този начин наречените систематични партии, това никак не им харесва, в това число и че е доста евентуално изборната интензивност да бъде вдигната значително и тежестта на корпоративния и купения избор доста значително да падне. Това са отговорите за какво толкоз години това гласоподаване не се случва и опира всичко до нас, жителите, да продължим с натиска и да пожелаваме това най-сетне да се случи, а по този начин и да стартираме да имаме един естествен избирателен развой.
По отношение на цената, единствено ще ви напомня, че на последните локални избори се раздадоха в допълнение 20 млн. лева - това бяха за спомагателни хонорари на хората, които висяха по комисиите и по-късно нощуваха в " Арена Армеец ". С тези пари половината машини щяха да бъдат купени евентуално, в случай че не и повече по плановете, които съм виждал, почти за себестойността им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР