Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова с организацията на балотажа

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е готова с организацията на балотажа
Коментари Харесай

На балотажа гласуваме в 97 общини, бюлетината е по-къса

Централната изборна комисия (ЦИК) е подготвена с организацията на балотажа в неделя, съобщи пред Българска национална телевизия представителят на комисията Александър Андреев.
Вчера и през днешния ден продължава превозването на бюлетините до регионалните и общинските центрове, тъй че да бъдат раздадени на секционните изборни комисии и да се приготвят изборните пространства за обикновено започване на изборния ден.
97 общини, 377 кметства и 31 региона ще избират кметове на втори тур. В три кметства на балотаж ще се явят трима претенденти, защото вторият и третият са получили еднакъв брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово, изясни Андреев. Ако двама претенденти получат еднакъв брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори, добави той.
На втория кръг от изборите също ще има квадратче " не поддържам никого ", което се смята за автентичен глас за гласоподавателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от претендентите, защото там определящи са единствено действителните гласове за него, изясни представителят на ЦИК.
Андреев предизвести, че поради изписването на единствено двама претенденти, бюлетината ще бъде много по-къса.
" Бюлетината е много къса, тъй че би трябвало сносно да се притисне или да се сгъне наново, тъй като има заплаха при слагане в урната да бъде разкрита тайната на вота ", сподели той.
Говорителят на ЦИК заяви, че към момента идват сигнали за нарушавания на вота, като множеството от тях са по отношение на извършените към този момент избори. Агитацията остава главен проблем, за такива нарушавания идват най-вече тъжби и кавги, както и издание на данни от социологически изследвания.
И на втория тур изборните бумаги за София ще се одобряват в зала " Арена Армеец ".
Очакваме да бъде по-лека работата на Общинската изборна комисия, защото няма да има протоколи за общински съветници, които най-често основават проблеми при отчитането и има повече неточности поради детайла с преференции. От разбора, който ние направихме, е видно, че една огромна част от грешките са точно в отчитането на преференциите, защото неведнъж те не са сложени вярно, сподели още Андреев.
Той заяви още, че в ЦИК не са постъпвали сигнали членове от СИК да са се отказали от балотажа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР