Централната избирателна комисия (ЦИК) да се подслони в старата сграда

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) да се подслони в старата сграда
Коментари Харесай

ЦИК поиска настоящата сграда на парламента

Централната изборна комисия (ЦИК) да се подслони в остарялата постройка на Народното събрание, откакто депутатите се реалокират в Партийния дом. Да се разиска тази опция, оферират от комисията в писмо до премиера Бойко Борисов и шефката на Народното събрание Цвета Караянчева, изпратено до двамата в края на предходната седмица, съобщи monitor.bg.
Сагата с търсенето на централа, където ЦИК да се реалокира, продължава към този момент повече от година, а уместно помещение по този начин и не беше открито. В писмото си до премиера и шефката на Народно събрание от изборната администрация оповестяват, че след всички огледи от страна на ЦИК на здания, предоставени от районното ведомство и регионалната администрация, нито една не дава отговор на условията за настаняване на ЦИК. От комисията показват, че това демонстрират и мненията на профилираните органи – Министерство на вътрешните работи и ДАНС, които са идвали на огледите и са излезли с експертно мнение. Наред с това от ЦИК означават, че са правили лично изследване и са оглеждали здания, отвън листата, даден им от властта. В тази връзка те упорстват, когато им се предлага постройка за оглед, то тя да бъде в положение за подобен или за настаняване, само че с минимална потребност от ремонт. В умозаключение от ЦИК оферират да се изследва опцията и за закупуване или вероятно изграждане на постройка за работата на изборната администрация. Като приложения към писмото си до Борисов и Караянчева от ЦИК са дали подробна информация за всички здания, който са посещавали, мненията на обособените институции и тяхното положение.
Всъщност последно от ЦИК вървяха на оглед в средата на месец юли когато от страната, в лицето на районното ведомство, им предложиха някогашната резиденция „ Банкя “ на Тодор Живков. Тя обаче е в окаяно положение и пред съсипия и не е уместно настаняването на комисията там. Това показвало и мнението на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, съгласно които положението на резиденцията не е разрешило да се откри дали има връзка с електропреносната система, нито с информационната и осведомителната инфраструктура. След това от изборната администрация бяха на оглед в централата на КТБ, чиито няколко етажа се дават чартърен от синдиците на банкрутиралата банка. Над 10 пък бяха парцелите, които от властта бяха предложили на ЦИК, само че след 6 - 7 огледа обаче се оказа, че нито една от постройките не дава отговор на нужните условия за сигурност, размер и логистика.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР