Централната избирателна комисия ще проведе заседание, на което ще отчете

...
Централната избирателна комисия ще проведе заседание, на което ще отчете
Коментари Харесай

ЦИК отчита 10 дни дейност

Централната изборна комисия ще организира съвещание, на което ще регистрира активността за първите 10 дни от работата на новата комисия.

Заседанието ще се организира на 31 март, съобщи кореспондент на БГНЕС.

БГНЕС напомня, че мандатът на досегашния състав на ЦИК изтече на 21 март. Съгласно Изборния кодекс единствено управлението на ЦИК се избира от Народното събрание, а останалите членове на комисията се назначават с декрет на президента. Така на 20 март 2019г. Народното събрание избра Стефка Стоева за ръководител на новия състав на Централната изборна комисия (ЦИК). Номинацията на Стоева пристигна от най-голямата парламентарно показана партия – ГЕРБ. Тя е дълготраен правист и арбитър във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във Върховен административен съд, тя е оглавявала 4-то поделение в него, което преглежда жалбите за нарушавания в изборния развой. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Депутатите утвърдиха и предлагането на Българска социалистическа партия за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Тя е правист и е била член на ЦИК за локалните избори 2017 година, за народни представители през 2009 година, за членове на Европейския парламент през 2009 година Била е член на комисията и от 2011 до 2014 година

За заместник-председател депутатите утвърдиха и доцент Таня Йосифова, препоръчана от „ Обединени патриоти “. Тя също е дълготраен правист, с над 20-годишен опит в региона на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „ Неофит Рилски “ и академията на Министерство на вътрешните работи, като до момента не е била член на изборната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, препоръчана от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК пристигна от парламентарната група на Движение за права и свободи и също срещна утвърждението на болшинството. Секретар още веднъж ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към сегашния миг. Юрист по обучение и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 година до 2005 година и секретар от 2011 година до момента.

Също на 20 март 2019 година на съображение член 98, т. 7 от Конституцията на Република България по отношение на член 46, алинея 4, изречение второ от Изборния кодекс, със собствен декрет президентът Румен Радев назначи, считано от 21 март 2019 година, членове на Централната изборна комисия, както следва: Александър Андреев Андреев, Бойчо Иванов Арнаудов, Георги Славчев Баханов, Димитър Генчев Димитров, Емил Цветанов Войнов, Ерхан Юксел Чаушев, Ивайло Кирилов Ивков, Йорданка Цвяткова Ганчева, Катя Иванова Иванова, Мария Христова Бойкинова, Мирослав Александров Джеров, Николай Иванов Николов, Силвия Тодорова Стойчева, Таня Анчева Цанева, Цветанка Петкова Георгиева. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР