Централната избирателна комисия ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване

...
Централната избирателна комисия ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване
Коментари Харесай

ЦИК ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване в рамките на тази седмица

Централната изборна комисия ще разгласи публичната поръчка за машинното гласоподаване в границите на седмицата. Това сподели Александър Андреев, представител на ЦИК по време на брифинг по отношение на дейностите на комисията в първите 10 дни от нейното конституиране.

"Обществената поръчка се надяваме да бъде оповестена в границите на тази седмица, с цел да може тези бюрократични периоди, които има сега да не забавят и да могат да бъдат създадени машините ", изясни Андреев.

Той добави, че документите за публичната поръчка към момента не е утвърдена от Комисията. Това е една от точките на днешното съвещание и се надяваме до края на деня да имаме документите в финален вид, сподели още Андреев. Проблем, по думите му, е отводът на разнообразни способени държавни органи да сертифицират и одитират машините. "Въпросът е оттук насетне да се види по какъв начин биха могли да бъдат сертифицирани и одитирани, само че това е въпрос, който занапред ще се взема решение ", изясни Андреев.

Отказ ЦИК е получила от пет институции - Държавната организация по метрология и механически контрол, Институтът по стандартизация към Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Държавната организация за електронно ръководство. "От всички тях получихме отговор, че това не влиза в тяхната подготвеност ", сподели Андреев.

"Ние сме изправени пред разнообразни въпроси, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е от компетентността на ЦИК, ние ще го създадем, с цел да може да се случи машинното гласоподаване ", посочи представителят на ЦИК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР