Централната избирателна комисия пусна обществената поръчка за доставка на 3000

...
Централната избирателна комисия пусна обществената поръчка за доставка на 3000
Коментари Харесай

ЦИК обяви поръчка за машините за гласуване, ще са под наем

Централната изборна комисия пусна публичната поръчка за доставка на 3000 машини за гласоподаване на европейските избори на 26 май. Според решението устройствата ще бъдат наети, а се допуска, че цената ще е най-много 7,5 млн. лева без Данък добавена стойност, само че това не е публично доказано от ЦИК, оповестява в. " 24 часа ".
Изпълнителят ще би трябвало да обезпечи доставката на машините до 3000 секции и обслужването им. Освен това ще би трябвало да направи и образование за работа с машините. В определените секции, с изключение на машинно, ще може да се гласоподава и с хартиена бюлетина.
Срокът за доставка на устройствата е 10 май, а за инсталиране на софтуера - 15 май.
Останалите параметри на процедурата комисията преглежда на закрито съвещание, което продължи няколко часа. Преди това Ерхан Чаушев, член на ЦИК и докладчик по тематиката, изясни, че комисията може да одобри единствено предмета на процедурата.
" Според мнението на експертите е задоволително ЦИК да одобри предмета на публичната поръчка, с цел да бъде оповестена. След това имаме още 3 дни да прибавим цялата документи с всички условия. Прогнозната цена на доставката не е нужна в този момент, с цел да се задейства процедурата . Оказа се, че имаме още едни 3 дни ", сподели Чаушев и изиска живото лъчение на съвещанието да бъде спряно поради параметрите, които ще се разискват.
ЦИК ще изпрати писма до Българска академия на науките и Софийския университет с искане за експерти, които да създадат одит и да сертифицират устройствата за гласоподаване. Досега няколко институции отхвърлиха да създадат това - Държавната организация по метрология и механически контрол, Институтът по стандартизация към Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Държавната организация за електронно ръководство, защото нямали такива пълномощия.
От 5 до 15 април ще е регистрацията на инициативните комитети за самостоятелни евродепутати, реши още ЦИК. Те ще имат 5 дни повече от партиите - до 15 април.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР