Централната избирателна комисия представи бюлетините за поредните предсрочни избори на

...
Централната избирателна комисия представи бюлетините за поредните предсрочни избори на
Коментари Харесай

С каква бюлетина ще гласуваме на 2 април?

Централната изборна комисия показа бюлетините за следващите предварителни избори на 2 април. Хартиената бюлетина ще е дълга 60 см, тази от машинното гласоподаване - 20 см.

Хартиената бюлетина ще е по-къса от тази на последните предварителни избори единствено поради по-малкия брой участващи в конкуренцията партии и обединения. Този път те са със 7 по-малко.

Хартиената бюлетина с нищо не се отличава от тези, които към този момент познаваме от предходните избори. На нея са отпечатани и изписани всички регистрирани партии и обединения, за всеки избирателен регион. Разлики има единствено в регионите, в които има е самостоятелни претенденти.

" Във Варна и Ловеч преди " не поддържам никого " ще бъде записан и самостоятелният претендент, който е регистриран. В Монтана няма записана една кандидатска листа, тъй че там бюлетината ще бъде с един номер по-малко ", съобщи Росица Матева, заместник-председател и представител на ЦИК.

На бюлетината от машинното гласоподаване би трябвало да бъде разпечатан номера на секцията, на машината,номерът на партията или обединението за която е гласувано, както и номерът на преференцията, в случай че е направена.Ако нещо попречва разпечатването на бюлетината от машинната ЦИК ще даде опция на секционните комисии да вземат решение.

" След измененията в Изборния кодекс гласовете от машинно гласоподаване се регистрират посредством броене на машинните бюлетини. Така че, до момента в който не се разпечата машинна бюлетина, се приема, че гласоподавателят не е дал своя вот ", добави Росица Матева.

От ЦИК прецизираха, че съгласно тях не би трябвало да има никакъв проблем с параваните за гласоподаване. Общините са получили инструкции още в края на февруари, че това е тяхно обвързване, както до момента са били тъмните стаи. От ЦИК подсетиха, че остават още два дни за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР