Централната избирателна комисия предлага да отпадне забраната екзитполовете да се

...
Централната избирателна комисия предлага да отпадне забраната екзитполовете да се
Коментари Харесай

ЦИК иска обявяване на екзитполове в деня на вота

Централната изборна комисия предлага да отпадне възбраната екзитполовете да се оповестяват от медиите в деня на изборите. Това разгласи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия представителят на комисията Александър Андреев.

По думите му доста медии, по време на избори, не съблюдават законодателството и афишират изборни резултати в уеб страниците си или пък в обществените мрежи, нещо, което публичната медия съблюдава прецизно, уточни той.

"Тази възбрана действително не се съблюдава от други. В тази връзка ЦИК открива нарушаванията. Налагат се санкции, само че в последна сметка тези резултати се афишират в обществените мрежи. Това слага в дискриминационно състояние останалите медии. И в тази връзка ние вършим рекомендацията – законодателят да преразгледа тази възбрана, а в случай че остане, са нужна спомагателни разяснения ", уточни той.

ЦИК към този момент е подготвена с пътна карта за отдалечено електронно гласоподаване в България, която чертае стъпките, които би трябвало да бъдат направени, с цел да се случи въпреки и пробно, в три следващи избора. Андреев разгласи, че ще е пробно гласуването, с цел да се съобрази техническото задание на тази система, с цел да може тя да дава отговор на изискванията за киберсигурност.

Впоследствие, след тези три избора, от ЦИК ще създадат обстоен разбор на системата, който да покаже какви са позитивните и негативни черти на отдалеченото е-гласуване и законодателят да реши дали да бъде въведено или не в действителните избори.

"В един от идващите избори, гласоподавателите, които желаят, биха могли да се записват и биха могли да гласоподават пробно. Гласовете им обаче няма да бъдат зачетени, само че по този начин ще се тества системата ", разясни Андреев.

Според него, с цел да стане отдалеченото е-гласуване у нас факт, би трябвало да бъдат изпълнени избрани стъпки, които да подсигуряват тайната на вота, както и отчитането на изборните резултати.

"Към момента няма построена национална система за електронна идентификация - електронният автограф не се употребява от доста хора, не всеки ще може да взе участие на тези избори ", добави представителят на изборната ни комисия.

По думите му въпросът с машинното гласоподаване, е въпрос на държавна политика: Дали ще бъдат купени или произведи машини, както и логистичното застраховане - защита, програмен продукт...

"Така или другояче Изборният кодекс планува машинно гласоподаване ", уточни той и изрази вяра идните месеци тематиката още веднъж да влезе в полезрението на политиците и въпросът един път вечно да бъде решен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР