Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в

...
Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в
Коментари Харесай

ЦИК подготвя машините за балотажа

Централната изборна комисия приготвя машините за гласоподаване на балотажа в неделя. Второ денонощие техниците на " Сиела Норма " конфигурират устройствата и качват на тях имената на участниците в балотажа. С машини ще се гласоподава в близо 6000 от общо над 7300 секции, в които ще има балотажи за кмет. 
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 816
По проект превозването на машините към изборните секции към най-отдалечените от София места би трябвало да стартира още през днешния ден. От Министерство на вътрешните работи към този момент са поискали устно позволение за това, само че ЦИК чака и писмена молба от началника на работа " Жандармерия ", сподели секретарят на комисията Севинч Солакова, като подлага на критика дейностите на Министерство на вътрешните работи преди първия тур на вота. " По телефона беше заложен въпрос - давате ли позволение за превозване на машините, по телефона беше отговорено, че няма да се даде такова позволение и все пак машините бяха превозени до регионалните центрове. Не знам дали някои от тях не бяха стигнали до секциите. Ето за какво е доста належащо, изключително в този случай, да има документално искане и писмена преписка за всяко едно позволение от страна на ЦИК ", съобщи Солакова пред БНР. 

 
От нощес в Централната изборна комисия е отчетът, с който министъра на електронното ръководство удостоверява сходството на машините за гласоподаване.

В особено послание, публикувано нощес от пресслужбата на Министерския съвет, министър председателят Николай Денков назова удостоверяването на машините " основна стъпка за гарантиране на почтено и правилно отчитане на изборните резултати. " Това е извънредно значимо, с цел да не повторим печалния резултат от половин милион невалидни бюлетини от първия тур ", добави министър председателят. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР