Централната избирателна комисия определи условията и реда за изработването, доставката

...
Централната избирателна комисия определи условията и реда за изработването, доставката
Коментари Харесай

ЦИК одобри условията и реда за изработка, доставка и съхранение на изборните книжа за местните избори

Централната изборна комисия дефинира изискванията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали при производство на изборите за общински съветници и за кметове, планувани на 27 октомври 2019 година

1. Изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали се провежда от Администрацията на Министерския съвет (АМС), регионалните и общинските администрации. В случай на възлагане на публични поръчки наредбите на Закона за публичните поръчки по отношение на периодите за осъществяване на процедурите не се ползват според § 3, алинея 1 от Допълнителните разпореждания на Изборния кодекс.

2. Администрацията на Министерския съвет разпорежда изработването и доставката на:

2.1. Протоколи, респективно чернови на протоколи, на СИК и ОИК и други протоколи на химизирана хартия (за предаване и приемане на изборните бумаги и материали, за предаване и приемане на изборния лист и за маркиране на печата на СИК). За задачите на изработването и доставката на протоколите на ОИК и СИК, ОИК подават по електронен път в ЦИК и АМС информация за записаните партии, обединения и инициативни комитети, техните кандидатски листи с избраните им следващи номера в бюлетината, по общини, административни региони и кметства. ОИК утвърждава за щемпел протоколите на ОИК и СИК.

Общинските администрации, в съгласие с ОИК, подават по електронен път в ЦИК и АМС информация за броя на изборните секции по общини, региони и кметства.

Протоколите се създават според пример, одобрен с решение на ЦИК.

2.2. Печати на СИК и на ПСИК се създават по одобрени с решение на ЦИК форма и реквизити.

2.3. Пликове за протоколи на СИК – доставят се непрозрачни хартиени пликове, формат С4, размери 229х324, с похлупак по дългата страна, самозалепващ с лента (лепенка), долният десен ъгъл на плика (който не е при капака) би трябвало да е отсечен.

3. Областните администрации обезпечават:

3.1. Кутии за изрезки с номерата на бюлетините. Кутиите за изрезки с номерата на бюлетините са непрозрачни, като доставката им се прави по одобрени от ЦИК размер, форма и материал – Решение № 579-МИ от 30.07.2019 година на ЦИК.

3.2. Чували (торби) за предпазване на изборните бумаги и материали след изборите, в сходство с условия, избрани в Решение № 579-МИ от 30.07.2019 година на ЦИК

3.3. Други бумаги и материали, в сходство с решение на ЦИК.

4. Общинските администрации обезпечават:

4.1. Печати на ОИК – по одобрени с решение на ЦИК форма и реквизити;

4.2. Печат на комисията по член 445, алинея 7 ИК – по одобрени с решение на ЦИК форма и реквизити.

4.3. Заявления, заявления, удостоверения и други, за работа на общинските администрации и на СИК/ПСИК.

4.4. Книжа и други материали – изборни кутии, писалки, опаковъчни материали и други, копирна техника, консумативи за копирна техника на СИК – копирна хартия, мастило и други, за работа на секционните комисии.

Други бумаги и материали се доставят по възлагане на областната/общинската администрация в съгласие с решение на ОИК.

5. При възлагане на изработването на изборните бумаги и материали възложителят може да планува в договорите да бъде предоставена и доставката (и/или съхранението) на книжата и материалите в съгласие с ОИК.

6. Охранителните действия в процеса на доставката и съхранението на изборните бумаги и материали се реализират от Министерството на вътрешните работи в съгласие с ОИК.

7. Съхранението, разпределението по секции и превозването на изборните бумаги и материали се прави под контрола на Общинската изборна комисия, която взаимно с общинската администрация доставя секционните изборни комисии с изборните бумаги и материали.

8. АМС/Областната/общинската администрация уведомява навреме ЦИК и ОИК за всяка предоставена активност по изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали.

9. По неуредени с това решение въпроси по изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали ЦИК приема съответните решения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР