Централната избирателна комисия настоява предсрочните избори за 49 НС да

...
Централната избирателна комисия настоява предсрочните избори за 49 НС да
Коментари Харесай

ЦИК иска изборите да са не по-рано от 2 април

Централната изборна комисия упорства предварителните избори за 49 Народно събрание да се отсрочат най-малко до 2 април 2023 година поради проблеми с доставянето на новата хартия за машинното гласоподаване.

Специалните ролки с " три разнообразни типа отбрана " бяха въведени с последните промени в Изборния кодекс от декември 2022, когато депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи изцяло трансформираха условията към гласуването с машина.

Сега се оказва, че печатницата на Българска народна банка има потребност от в допълнение време, с цел да достави тези консумативи в задоволително огромни количества.

" От информацията на печатницата ни излиза наяве, че датата 26 март за производство на избори е с доста огромен риск да не може да се достави за хартия за гласоподаване. Но в случай че се приказва за 2 април - хартията ще бъде обезпечена и ЦИК да сътвори организация, тъй че всички машини да бъдат подсигурени ", сподели ръководителят на комисията Камелия Нейкова по време на среща с президента Румен Радев.

Вторият ѝ мотив против гласоподаване на 26 март беше обвързван с евентуални проблеми при настройването тутакси на машината в деня, в който се минава от зимно към лятно време и часовниците се трансформират.
Ако датата 2 април бъде спазена - 48 Народно заседание ще би трябвало да бъде необуздано на 2 февруари.Тогава ще би трябвало да бъде назначено и ново служебно държавно управление - въпреки и още веднъж с Гълъб Донев като министър председател, в случай че се съди по изказванията на Радев.
От ЦИК настояват, че са създали пробно гласоподаване с екземпляри на новата хартия за машините и " нямаше механически проблеми и спирания ".

Остава под въпрос обаче дали доставените количества хартиени ролки ще са задоволителни за целия избирателен ден, тъй че да не се стигне до спиране на машинното гласоподаване.

Димитър Димитров от ЦИК предизвести за евентуален проблем и с обезпечаването на новото видеонаблюдение и снимане при броенето на гласовете - това към този момент е отговорност на служебния кабинет.

Цветозар Томов също изрази терзания, че ИК е въвел условия за сходство сред типа и образеца на хартиената бюлетина с тази на машината, поради което ще би трябвало да се планува в допълнение количество хартия.
Досега разписката от машината беше относително къса, до момента в който в този момент тя може да стигне до 30 см дължина. Дизайнът ѝ към момента не е одобрен от ЦИК.Недомислиците са даже в това, че ИК планува идентични условия и за мастилото за попълване на хартиените и машинните бюлетини - т.е. мастилото на химикалката, с която се попълнят първите, надали не би трябвало да се възпроизведе в същия цвят и от машината.
" Трябва да създадем всичко допустимо да осигурим колкото може повече хартия. Всяка спомагателна седмица би облекчила решаването на тази задача ", сподели той.

От комисията се притесняват, че изтичащите периоди за осъществяване на изборите по новия Изборен кодекс няма да им разрешат да изпълнят всички условия - да вземем за пример събирането на особено звено, което да ги подкрепя с машинното гласоподаване.

" Обезпечаването с специалисти в региона на машинното гласоподаване беше и остава главният проблем пред ЦИК. Когато се приема закон, без да се обезпечи неговото осъществяване в задоволителна степен, води до съмнение в целия развой ", сподели един от членовете на ЦИК.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР