Централната избирателна комисия “нарисува пътна карта за дистанционно електронно гласуване.

...
Централната избирателна комисия “нарисува пътна карта за дистанционно електронно гласуване.
Коментари Харесай

ЦИК с пътна карта за дистанционно електронно гласуване

Централната изборна комисия “нарисува ” пътна карта за отдалечено електронно гласоподаване. Тя обгръща интервала 2020-2023 година. Описани са всички съществени стъпки, нужни за реализирането на пробно електронно гласоподаване. То би трябвало да бъде извършено в три избора, в това число и в частични избори.
Очаква се преди всичко да бъде построена системата, с цел да се проведат пробните гласувания в границите на идните последващи избори и по този метод да се открият резултатите от пробното отдалечено електронно гласоподаване.

Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да създаде разбор, с който да откри какви са провокациите пред електронното отдалечено гласоподаване и в тази връзка към този момент и да реши законодателят дали то да бъде въведено в изборите.

“Знаем, че с параграф 154 от преходните и изключителните разпореждания на Изборния кодекс беше въведено отдалеченото електронно гласоподаване. Тази уредба беше изменена, с цел да може поетапно да бъдат осъществени нужните дейности, защото то е обвързвано с обезпечаването и на електронната идентификация и автентикацията на гласоподавателя при гласуването. Експерименталното отдалечено електронно гласоподаване би трябвало да бъде извършено в три избора, в това число и в частични избори “, съобщи пред БНР представителят на Комисията Александър Андреев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР