Централната избирателна комисия излезе с решение, че кандидатурата на народния

...
Централната избирателна комисия излезе с решение, че кандидатурата на народния
Коментари Харесай

ЦИК: Пеевски отговаря на изискванията за евродепутат

Централната изборна комисия излезе с решение, че кандидатурата на народния представител и издател на " Телеграф медиа “ Делян Пеевски дава отговор на законовите условия. До инспекцията се стигна откакто НПО-то БОЕЦ, доближено до укриващия се в Сърбия банкер-беглец Цветан Василев, пусна сигнал до ЦИК, написа " Монитор ".

В жалбата си видинското съдружие, което от години обслужва само ползите на олигархичните кръгове към Василев, твърдеше, че Пеевски не можел да бъде определен за евродепутат, защото не е живял последните 6 месеца у нас. Като доказателство за този мотив от НПО-то показват нелепия аргумент, че Пеевски не бил в България, тъй като не можели да го открият и настояха управляващите също да търсят депутата. Въпреки, че никой няма данни той да не е в страната.

Оказа се обаче, че целият сигнал съставлява една манипулативна клевета, защото по закон формулировката " живял 6 месеца “ в България или страна от Европейски Съюз значи човек да има адресна регистрация (постоянна или по сегашен адрес) в някоя от страните на Евросъюза или у нас. Пояснението се намира в " спомагателните разпореждания “ на Изборния кодекс,, показват от ЦИК в писмо, което са пратили в отговор на жалбата на БОЕЦ. Пред " Монитор “ представителят на комисията Алексанър Андреев още веднъж повтори отговора към видинското Неправителствени организации.

" Те са пуснали едно писмо, в което настояват, че има избрани нарушавания. Ние отговаряме, че това, което че те смятат за нарушаване, не е нарушаване, тъй като в Изборния кодекс е планувано нещо напълно друго под разбирането " живял през последните 6 месеца “, безапелационен бе Андреев.

Говорителят на ЦИК опроверга и различен опит за операция, която бе публикуван от БОЕЦ и мигновено разпилян по останалите медии от ветрилото на подмолните кръгове у нас. След като получили отговор от ЦИК, от който излиза наяве, че НПО-то на Цветана Василев явно не умее да чете закона, БОЕЦ се пробваха да се оправдаят (явно пред финансовия си гуру -б.р.), че не са съумели да изпълнят поставената им задача. Затова те разпространиха ново изказване, в което настояват, че ЦИК се опитвала да прикрие Пеевски и по тази причина им била дала отговор с писмо, а не с решение, което да жалят по-късно пред Върховния административен съд.

Оказва се обаче, че и това изказване на БОЕЦ не дава отговор на истината. Говорителят на ЦИК изясни, че няма законодателно обвързване по какъв начин да се отговори на жалбата на БОЕЦ - дали да е с решение на комисията или с писмо.

" В случая алармират за нещо, което няма общо с предвиждането на закона. Никъде не написа процедурно с какъв акт би трябвало да излезе ЦИК по това, което БОЕЦ са нарекли сигнал. Това, че те желаят да има решение и да ни възложат ние да правим някакви инспекции, които те смятат за естествени да бъдат осъществени, не значи, че ЦИК има задължението да излезе с решение “, безапелационен бе Андреев. Той уточни, че сигналът е прегледан и в него няма никакви данни, " с които да се алармира нещо “.

" Техните изказвания са въз основа на изказвания на някого в миналото, че лицето няма право да се кандидатира. Няма причина да не апелират каквото и да било. Могат да апелират пред Върховен административен съд всяко решение, даже и протоколните решения на ЦИК. Писмото е изпратено въз основа на такова протоколно решение “, добави още Андреев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР