Централната избирателна комисия изготвя проект за въвеждането на дистанционно електронно

...
Централната избирателна комисия изготвя проект за въвеждането на дистанционно електронно
Коментари Харесай

ЦИК изготвя проект за дистанционно електронно гласуване

Централната изборна комисия изготвя план за въвеждането на отдалечено електронно гласоподаване, което да се приложи още на изборите през 2019 година, когато ще гласуваме за евродепутати. Това оповестиха през днешния ден от ЦИК в границите на конференцията " Електронно гласоподаване ", която срещна сполучливи интернационалните практики и очерта главните проблеми за въвеждането на електронен избор у нас.

От Централната изборна комисия са безапелационни, че на идващите избори у нас през 2019 година, ще може да се гласоподава машинно. Дали страната ни ще успее да приложи и отдалечено електронно гласоподаване - към този момент обаче е неразбираемо. В момента се изготвя план за това електронният избор да стане вероятен. Срокът за изработването му е до края на този ноември.
Ивилина Алексиева - Робинсън, ръководител на ЦИК: Изпълнителят смята, че ще съумее да се оправи със задачата в период, вследствие на тази активност ние ще съумеем да знаем тези положителни практики по света, които могат да се употребяват като основа за създаване на българската система за електронно-дистанционно гласоподаване.
До месец от ЦИК се чака да внесат отчет в Народното събрание, в който са посочени позитивите и рисковете от повсеместното въвеждане на машинно гласоподаване у нас, на база опитът на България от извършените до момента избори.
Ивилина Алексиева - Робинсън, ръководител на ЦИК: Във всички случаи е нужен спор за неговото поетапно въвеждане. Когато се употребяват новите технологии би трябвало да се върви доста деликатно и едно закъснение би могло даже да бъде здравословно.
Според специалистите от Обществения съвет към ЦИК отдалечено електронно гласоподаване у нас е допустимо да има още през 2019 година, само че единствено при съществени законодателни промени.
Румяна Дечева, Обществен съвет към ЦИК: Имаме две години време, в които е допустимо законодателят и гражданските организации да седнат дружно да прегледат всички въпроси и да създадат нужните промени.
От ЦИК допълниха, че още през тази година ще бъдат осъществени три симулации на електронно-дистанционно гласоподаване. Според специалистите към този момент е време машините и персоналните ни компютри да заменят 70-те хиляди преброители на гласове. Длъжност, за която няма наложително образование преди присъединяване в избори, а единственото изискване е да си образован. Изискване, което не се потвърждава с документ и поражда подозрения за вероятни грешки и манипулиране на изборните резултати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР