Централната избирателна комисия и частната фирма Сиела Норма си прехвърлят

...
Централната избирателна комисия и частната фирма Сиела Норма си прехвърлят
Коментари Харесай

Дневникът е подправен, а ЦИК и Сиела си прехвърлят отговорността

Централната изборна комисия и частната компания " Сиела Норма " си трансферират отговорността за подозрителния надпис, който се изписа на три от машините за гласоподаване в неделя - " Дневникът е фалшифициран ".

След като в началото се пробваха да оставят разкриването на аргументите зад проблема за по-късен стадий, от ЦИК се поддадоха на медийния напън и в неделя следобяд изпратиха писмо, с което търсят от компанията пояснение по тематиката.

Фирмата отвърна, че комисията има собствеността над устройствата и софтуера, като може да проучва аргументите за надписа по-добре, едвам когато получи достъп до тях. Зам-председателят на ЦИК Росица Матева продължи подаването на топката с думите, че " машините са предадени на " Сиела " и те носят отговорност за това какво е конфигурирано на тях ".

" Това е неточност на изпълнителя, на който е предоставено техническото обезпечаване на машинното гласоподаване. Инсталирането на тези машини е в техните отговорности и това следва да бъде взето поради при приемането на тяхната работа, " добави ръководителя на комисията Камелия Нойкова. " Тук не може по никакъв метод ЦИК да се натовари с тези случаи, а изпълнителят някакси да стои отвън тази отговорност. "

В началото на септември " Сиела " получи без конкурс социална поръчка за 9.5 млн. лева с Данък добавена стойност, с цел да се погрижи за редица действия, свързани с машинното гласоподаване – параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, превозването им, логистиката и техническата поддръжка.

Това не е първото недоразумение сред двете страни, като в предишното разногласията им са стигали и до съда. През предходната година ЦИК задържа без правно съображение 228 устройства, които не бяха употребявани на изборите на 14 ноември.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР