Централната избирателна комисия до дни ще подсигури машинното гласуване за

...
Централната избирателна комисия до дни ще подсигури машинното гласуване за
Коментари Харесай

Преди местния вот: ЦИК подсигурява машините до дни

Централната изборна комисия до дни ще подсигури машинното гласоподаване за идните локални избори. Това разгласи пред bTV представителят на ЦИК Силвия Матева.

Избирателите в секциите с над 300 гласоподаватели ще могат да избират сред хартиената бюлетина и машината. 

Предстоящите избори бяха в центъра на вниманието и на депутатите през днешния ден

В началото или в средата на последваща седмица ЦИК би трябвало да завърши договарянията със „ Сиела Норма “ за надграждане на софтуера за локалните избори. Пред bTV Матева сподели, че текат финалните процедури. Обществената поръчка е за над 2 млн. лева

Темата към този момент е предизвикала напрежение сред политическите сили в пленарна зала

„ Тогава, когато е подписан договорът, особено за локални избори, не е планувано гласоподаване с машини. Това беше планувано по-късно с изменение в изборния кодекс, по тази причина е належащо надграждане на този програмен продукт сега, с цел да бъде употребен и за общи локални избори “, изясни тя. 

В публичната поръчка към компанията реализатор е записано, че на ЦИК ще бъдат предоставени правата на надграждащия програмен продукт. Така той ще може той да се употребява при идващия локален избор, без още веднъж да се заплаща. Матева  изясни и за какво в оповестените от ЦИК описи се основава усещане, че гласоподавателите са повече от популацията.

ЦИК разгласява предварителните изборни описи за локалните избори в края на октомври

„ Избирателните описи се изготвят от ГРАО, въз основа на данни от националната база за популацията, където попадат всички жители, които имат непрекъснат адрес, без значение къде живеят. В преброяването, което Национален статистически институт извърши, са преброени единствено жители, които са на територията на страната и са поискали да бъдат преброени, тъй че сравнението не е подходящо “, добави Матева.

Тя сподели още, че това се получава, той като се ползват разнообразни условия във връзка с адреса, който имат българските жители.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР