Централната баня в София ще бъде спа или културен център,

...
Централната баня в София ще бъде спа или културен център,
Коментари Харесай

Бъдещето на Централната баня - спа център или културен институт

Централната баня в София ще бъде спа или културен център, заяви ръководителят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева в предаването " Денят стартира " с Георги Любенов.

Общината е поръчале разбор, който да оцени двете оферти, както и дебита на вода от двата извора в край постройката на някогашната Централна баня. След като той бъде оповестен, ще бъде взето и окончателното решение, заяви Едрева.

При оценката ще бъдат оценени всички условия, в това число цената на билетите, която ще се взема за вход при двата разновидността и ползата към използването на обекта от жителите на София.

Под внимание ще бъде взет и фактът, че през днешния ден постройката е заобиколена с религиозни храмове и с Министерски съвет.

Едрева подсети, че част от постройката на Централната баня към този момент е културен институт, а двата опита да общината да даде изворите на концесия са се оказали несполучливи.

Председателят на общинските съветници от ГЕРБ изключи опцията постройката да се употребява като баня, като сподели, че баня в града не е нужна в XXI век.
Малина Едрева, ръководител на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет: Днес функционалностите на минералната вода не са тези, които са били при започване на XX век.
След излизането на разбора ще бъде проведен експертен съвет, на който ще бъде разисквана целесъобразността на развиване на обекта.

Според Едрева сравнението сред София и Будапеща, където минералните бани се развиват като балнеоложки център в града, е несвоевременно, защото унгарските бани се намират в парк, а един от изворите е обвързван с хотелски комплекс, какъвто в София не може да се построи.

Председателят на групата на ГЕРБ уточни, че в София има 8 минерални залежи и 6 от тях към този момент се развиват, в това число банята в Овча купел, в Банкя и кв. " Надежда ".

Привърженици на запазването на банята, които също участваха на диалога настояха за осъществяване на публично разискване за бъдещето на постройката, преди общинския съвет да вземе дефинитивно решение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР