Централната банка заяви, че може да продължи да качва лихвата,

...
Централната банка заяви, че може да продължи да качва лихвата,
Коментари Харесай

Русия повиши лихвените проценти, за да подкрепи рублата

Централната банка съобщи, че може да продължи да качва лихвата, в случай че се наложи

© sergei karpukhin Още по тематиката
ЕЦБ удостовери желанието си да спре програмата за пазаруване на облигации

Програмата за количествени облекчения ще бъде забавена до края на годината
16 сеп 2018
Турската централна банка подвигна внезапно главната рента до 24% и поддържа лирата

Местната валута нарастна с 5.3% по отношение на $ след решението, което се оказа изненадващо за пазарите
13 сеп 2018
Защо вложителите са толкоз обезпокоени за Аржентина

Най-големите въпросителни са дали страната ще може да заплати външните си отговорности
3 сеп 2018
Аржентинската централна банка подвигна главната рента до 45%
14 авг 2018 Централната банка на Русия увеличи лихвите в петък, с цел да поддържа рублата, защото световните вложители слагат под въпрос вероятностите пред разрастващите се пазари и чакат нови наказания от Съединени американски щати, написа Wall Street Journal. Банката увеличи главния си лихвен % до 7.5% от 7.25%. Така се постави и завършек на цикъла на намаления, който стартира от 17% в края на 2014 година - годината, в която Съединени американски щати и Европа постановиха наказания на Русия поради анексията на Крим.

" Промените във външните условия, следени от предходното съвещание на борда на шефовете, доста усилиха инфлационния риск ", се споделя в изказване на централната банка, като се отбелязва, че курсът на рублата е измършавял от началото на годината. Валутата е спаднала с повече от 14% по отношение на $ до момента тази година, макар че се подвигна с 0.7% след известието в петък.

Развиващите се пазари

Намесата на Централната банка на Русия идва откакто и тази на Турция направи внезапно повишаване на главния си лихвен %, а сходни дейности имаше и в Аржентина, Индонезия и други представители на разрастващите се стопански системи.

Докато политиците са изправени пред редица вътрешни проблеми в тези страни, общият фактор, който докара до последните им ходове, е поредицата от нараствания на лихвите от Федералния запас, което докара до отлив на капитали от разрастващите се пазари и насочването им към доларови активи.

Силният $

В резултат на това доста централни банки в развиващия се свят се сблъскват със мощния $ и приключването на капитали. Повишаването на лихвените проценти може да помогне за ограничение на приключването, само че забавя икономическия напредък. Възможно е лихвите да останат непроменени, само че това ще усили риска от спад на валутите, което основава опция за по-висока инфлация.

Специално Русия е изправена пред огромна опасност от приключване на капитали поради засиленото напрежение със Запада. Банката на Русия съобщи, че е подготвена в допълнение да увеличи главния си лихвен %, с цел да поддържа рублата и да задържи инфлацията.

" Централната банка на Русия ще обмисли нуждата от по-нататъшни нараствания на главния лихвен %, отчитайки инфлацията и икономическата динамичност, както и рисковете, свързани с външните условия и реакцията на финансовите пазари ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР