Централната банка на Япония подкрепя цените на акциите на местните

...
Централната банка на Япония подкрепя цените на акциите на местните
Коментари Харесай

Централната банка на Япония се изправя пред въпрос за $50 милиарда

Централната банка на Япония поддържа цените на акциите на локалните компании с 50 милиарда $ годишно. Пред институцията обаче през днешния ден стои въпроса, пред който се изправят и редица други централни банки в развитите страни: по кое време да спре, написа The Wall Street Journal.

Индексът Nikkei Stock Average сега е покрай 26-годишен връх и, наподобява, няма потребност от специфична помощ към този момент. Критиците пък споделят, че изкупуването на акции от страна на банката изопачава пазара. През последните пет години показателят увеличи цената си двойно, а по отношение на предходната година покачването е 24 %.

В Централната банка обаче се тормозят, че прибързано евакуиране може да изпрати неприятен сигнал – в случай че се подразбере като отвод на BOJ от задачата от 2% инфлация. Повишението на главните цени (без волатилни артикули като храната) бе 0,9% през ноември по отношение на година по-рано – надалеч под задачата.

Стои и рискът йената да увеличи цената си, което да навреди на износа. Валутата към този момент пораства през последните дни поради спекулации по отношение на опцията централната банка да се изтегли. Това е и образец за провокациите, пред които централните банки в редица страни би трябвало да се изправят.

В съпоставяне със Съединени американски щати и Европа, икономическите несгоди на Япония не престават много по-отдавна – още от 90-те години на предишния век. Ходовете на BOJ са и много по-радикални. Централната банка има над 40% от държавните облигации, а и изкупува акции – нещо, което Фед, да вземем за пример, не може да направи.

Програмата стартира през 2010 година и централната банка влива по 54 милиарда $ годишно в ETF, покривайки множеството листнати компании.

Очаква се идната среща на BOJ да бъде на 22-23 януари. Не се чакат внезапни промени в стратегиите, само че вложителите ще слушат деликатно за подсказки какво ги чака през годината.

Към 31 декември м.г. Централната банка е държала 153 милиарда $ в ETF. Такахиде Киучи, някогашен член на борда на BOJ, който постоянно гласуваше против предложенията на Курода, счита, че в този момент е подобаващ миг за преустановяване на програмата, защото пазарът е във напредък. По думите му, терзанията относо повишаването на йената би трябвало да бъде подценени, най-малко до момента в който международната стопанска система пораства мощно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР