Централната банка на Турция вдигна основния лихвен процент в страната

...
Централната банка на Турция вдигна основния лихвен процент в страната
Коментари Харесай

Централната банка на Турция вдигна лихвата до 24%

Централната банка на Турция подвигна главния лихвен % в страната до 24%, оповестяват международните организации. Преди смяната лихвата беше на равнище 17,75%. Банката акцентира, че е допустимо приемане на спомагателни валутни ограничения, в случай че е належащо.

След решението турската лира се стабилизира по отношение на щатския $. Доларът изгуби 2,95% от цената си по отношение на турската валута, която е на равнище 6.1534 лири, до момента в който еврото изгуби 2,97% по отношение на лирата, достигайки 7.1572.

По-рано през днешния ден президентът на Турция Реджеп Ердоган атакува политиката на Централната банка, което докара до обезценяване на лирата преди значимото решение на банката. Банката се очакваше да вдигне главния лихвен %, с цел да успокои турбулентната стопанска система след обезценяването на лирата през последните седмици и покачването на инфлацията до съвсем 15%. Но Ердоган, който е упрекван от критици, че притиска самостоятелната банка, упреква Централната банка, че не съумява да управлява инфлацията и още веднъж изрази необикновеното си виждане, че ниски лихви ще оказват помощ за понижаване на инфлацията.

"Турската централна банка е самостоятелна институция, съобщи Ердоган. "Основната рента е повода, инфлацията е резултатът. Ако кажете, че "инфлацията е повода, лихвата е резултатът ", вие не познавате този бизнес, другари ", добави Ердоган.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР