Централната банка на Турция вдигна основния лихвен процент до 24%

...
Централната банка на Турция вдигна основния лихвен процент до 24%
Коментари Харесай

Централната банка на Турция вдигна лихвата до 24%, лирата се стабилизира

Централната банка на Турция подвигна главния лихвен % до 24% по време на среща за валутната политика на страната, оповестяват организации. Преди смяната лихвата беше на равнище 17,75%.

Банката акцентира, че е допустимо приемане на спомагателни валутни ограничения , в случай че е належащо.

 Ердоган разкритикува Централната банка на Турция за високите лихви
Ердоган разкритикува Централната банка на Турция за високите лихви

Турският водач упрекна банката за лихвите и инфлацията

След решението турската лира се стабилизира по отношение на щатския $.

Доларът изгуби 2,95% от цената си по отношение на турската валута, която е на равнище 6.1534 лири, до момента в който еврото изгуби 2,97% по отношение на лирата, достигайки 7.1572.

По-рано през днешния ден президентът на Турция Редежп Еродган атакува политиката на Централната банка , което докара до обезценяване на лирата преди значимото решение на банката.

Банката се очакваше да вдигне главния лихвен %, с цел да успокои турбулентната стопанска система след обезценяването на лирата през последните седмици и покачването на инфлацията до съвсем 15%.

Но Ердоган, който е упрекван от критици, че притиска самостоятелната банка, упреква Централната банка, че не съумява да управлява инфлацията и още веднъж изрази необикновеното си виждане, че ниски лихви ще оказват помощ за понижаване на инфлацията.

" Основната рента е повода, инфлацията е резултатът . Ако кажете, че " инфлацията е повода, лихвата е резултатът ", вие не познавате този бизнес, другари ", добави Ердоган.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР