Централната банка на Турция в понеделник не успя да спре

...
Централната банка на Турция в понеделник не успя да спре
Коментари Харесай

Турция не успя да спре опасния срив на лирата

Централната банка на Турция в понеделник не съумя да спре рисковото гмуркане на лирата с редица ограничения, ориентирани към усмиряване на пазара, до момента в който президентът Реджеп Тайип Ердоган упрекна Съединените щати, че се пробват да забият нож в гърба на съдружника си в НАТО, написа в собствен материал AFP.

Разправията сред Турция и Съединените щати, която доближи нови измерения поради задържането на американски свещеник, навреди на лирата и повдигна въпроса за бъдещото партньорство сред Вашингтон и Анкара.

Тъй като лирата се намали с още 7%, вложителите се тормозят от евентуалната икономическа опасност от страна на Турция, изключително към европейските банки.

Турската лира падна с към 16% против $ в петък, когато американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е удвоил митата за стомана и алуминий от Турция.

" Ние сме дружно в НАТО, а по-късно се стремите да удряте стратегическия си сътрудник в гърба. Може ли такова нещо да бъде признато? ", сподели Ердоган на конференция в столицата Анкара.

След речта на Ердоган лирата се търгуваше по 6.9 за един $, намаление с над седем % денем, възстановявайки се от още по-резки загуби в по-ранната азиатска търговия, където доближи рекордно ниско равнище от 7.2362 за $.

В първото си изказване след това, което беше наречено " черен петък " в Турция, централната банка съобщи, че е подготвена да предприеме " всички нужни ограничения " за обезпечаване на финансова непоклатимост, обещавайки да даде на банките " цялата ликвидност ", от която се нуждаят.

Банката също по този начин преразгледа съотношението на наложителните запаси за банките, като в това време задачата беше да се отстранят всички проблеми, свързани с ликвидността.

Но за смут на пазарите, изказването не даде ясно заричане за нарастване на лихвите, което съгласно множеството икономисти и анализатори е належащо, с цел да се облекчи рецесията.

Икономическа блокада

Ердоган уточни, че няма въодушевление да предложи на Съединените щати отстъпки в една от най-лошите от години кавги сред двамата съдружници от НАТО.

Ердоган сподели, че Турция е изправена пред " икономическа блокада ", критикувайки придвижванията на валутата като " офанзива против нашата страна ".

Турският водач е ядосан на наказателните ограничения, оповестени от Съединени американски щати, заявявайки, че откакто връзките на Турция с Вашингтон са изложени на риск, той ще търси други сътрудници.

Анализаторите настояват, че до момента в който глобите на Вашингтон против Анкара провокираха непосредствена рецесия, турската стопанска система рискува за известно време да провокира проблеми заради високата инфлация и слабата лира.

През последните няколко седмици централната банка отхвърли апелите от пазарите за нарастване на лихвите за битка с тези проблеми, което породи боязън от интервенция на Ердоган, който неведнъж е призовавал за ниски лихвени проценти.

Във връзка с рецесията немският канцлер Ангела Меркел прикани за самостоятелна турска централна банка.

" Никой... няма интерес от икономическата дестабилизация на Турция, само че, несъмнено, би трябвало да се направи всичко, с цел да може да вземем за пример самостоятелна централна банка да работи ", сподели тя в Берлин.

Ердоган разказа в събота лихвените проценти като " инструмент за употреба " в забележки, които още повече изнервиха пазарите.

" Инвеститорите би трябвало да виждат съществени стопански ограничения, а не политически, с цел да предотвратят излизането отвън надзор ", сподели Хюсеин Сайед, основен маркетингов пълководец на FXTM, като добави, че това би трябвало да включва незабавно увеличение на лихвите.

Ердоган обаче поучава турците да не се тормозят.

" В никакъв случай не сме потънали и не сме свършени. Динамиката на турската стопанска система е солидна, мощна и здрава и ще продължи да бъде по този начин ".

Ердоган също подложи на гневна рецензия това, което назова " стопански гнет " в обществените медии, обещавайки, че правосъдната власт е подхванала нужните ограничения, с цел да накаже по този начин наречените спекуланти.

Вътрешното министерство стартира следствие на 346 адреси в обществените медии на съображение " шерване на провокативна информация ", заяви Анадолската организация.

Малко евентуално да се случи

Американският свещеник Андрю Брънсън е арестуван от октомври 2016 година по обвинявания в гнет и шпионаж и в случай че бъде наказан, може да бъде изправен пред затвор от 35 години. Тръмп разказва задържането му като " цялостен срам " и прикани Ердоган неотложно да го освободи.

Делегация, водена от турския заместник-външен министър Седат Онал, не съумя да подписа договорка предходната сряда в договаряния във Вашингтон по редица въпроси, измежду които и Брънсън.

Ердоган удостовери в неделя известията в медиите, че Вашингтон дава на делегацията на Онал краен период до 18:00 предишния сряда за освобождението на Брънсън " в противоположен случай ще стартират глобите ".

Агате Демараиш, водещ анализатор в Economist Intelligence Unit, съобщи пред AFP, че " при една прегрята и задлъжняла стопанска система, от Турция ще се изисква същинска общоприета икономическа политика, фискална дисциплинираност и самостоятелност на централната банка, с цел да се промени актуалната обстановка ".

" Нормализирането на връзките със Съединени американски щати би могло да понижи и количеството подготвителна работа, която централната банка ще би трябвало да направи, с цел да управлява икономическата обстановка, само че е малко евентуално това да се случи сега ", сподели тя.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР