Централната банка на Турция шокира пазарите, като понижи основния си

...
Централната банка на Турция шокира пазарите, като понижи основния си
Коментари Харесай

Турция шокира финансисти и икономисти: Просто лудост

Централната банка на Турция шокира пазарите, като намали главния си лихвен %, макар че инфлацията в страната се повиши до 24-годишен връх и наподобява ще продължи да пораства.

Централната банка се базира на "отслабващия резултат на геополитическите опасности ", като намали едноседмичната си ставка за рефинансиране на комерсиалните банки от 14% на 13%.

"Просто полуда - при инфлация от 80% и възходяща ", означи икономистът на Тимъти Аш от в "Блубей асет мениджмънт " и добави: "Не мисля, че някой е очаквал това. "

Непосредствено след решението турската лира загуби над един % от цената си по отношение на $, падайки до 18,1488 USD/TRY.



Решението на централната банка изцяло опонира на икономическата доктрина и процедура. Понижаването на лихвите улеснява кредитирането и по този начин подтиква крайното ползване, увеличението на което в действителност е главният източник на инфлация.



Друг вероятен източник на инфлационен напън е изтеглянето на капитали от дадена стопанска система. И при този сюжет намаляването на лихвите е неприятна концепция, защото понижава възвращаемостта на финансовите активи и прави стопанската система още по-малко привлекателна за вложителите.



Конкретно за Турция инфлацията е резултат от вътрешни и външни фактори като аз това способстват и дейностите на централната банка. Третият главен сюжет за повишаване на потребителските цени е това да става посредством вноса. В случая нахлуването на Русия в Украйна и последвалите наказания, доведоха до невиждано повишаване на храните и горивата в световен мащаб.

През първото тримесечие на тази година турската стопанска система набъбна със 7,3% на годишна база, движена от експорта, вътрешното ползване и държавните разноски. Понижаването на лихвите има позитивен резултат и за трите съставния елемент.



Само че цената на този триумф се заплаща посредством инфлацията на потребителските цени, която доближи през юли 79,6% на годишна база.

А турският президент Реджеп Ердоган е последовател на неортодоксалното разбиране, че високите лихвени проценти провокират инфлация. Освен това Централната банка на Турция не е изцяло самостоятелна институция. От 2019 година насам Ердоган уволни трима нейни шефове, които се опитваха да следват по-конвенционален стопански курс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР