Централната банка на Турция намали своя основен лихвен процент с

...
Централната банка на Турция намали своя основен лихвен процент с
Коментари Харесай

Централната банка на Турция с ново понижение на лихвите

Централната банка на Турция понижи своя главен лихвен % с 325 базисни точки до 16,5% през днешния ден, осведоми Ройтерс. Понижението е почти толкоз колкото чакаха анализаторите и е второто за последните два месеца, защото страната се стреми да ускори стопанската система, наранена от рецесията, в която неотдавна инфлацията понижа.

Банката намали референтната си едноседмична репо-ставка от 19,75%, отбелязвайки последната си крачка от незабавните ограничения, подхванати по време на валутната рецесия предходната година.

Основният лихвен % се резервира на равнище от 24% през юли, откакто банката го намали с 425 базисни точки. Това беше първата смяна на лихвите след миналогодишната рецесия, която насочи най-голямата стопанска система в Близкия изток към криза.

Скорошният спад на инфлацията и измененията на централните банки по света поддържаха лирата и проправиха пътя към намаляване на лихвите в Турция. Очаква се това да продължи до края на годината.

След решението на централната банка курсът на турската лира потегли внезапно нагоре (спрямо $ и еврото). Поскъпването на лирата по отношение на $ е с към 1.5%, а по отношение на еврото – с близо 2%.

Турската лира загуби към 30% от цената си по отношение на $ предходната година, а инфлацията набъбна до 15-годишен връх над 25%. Оттогава инфлацията понижа до 15%, като се чака за малко да спадне до едноцифрена стойност през октомври.

Правителството се пробва да усили кредитирането на държавните банки за активизиране на стопанската система, която влезе в криза предходната година и претърпя стесняване през първите две тримесечия на тази година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР