Централната банка на Русия намали лихвените проценти за втори път

...
Централната банка на Русия намали лихвените проценти за втори път
Коментари Харесай

Централната банка на Русия намали лихвените проценти за втори път в рамките на два месеца

Централната банка на Русия понижи лихвените проценти за повторно в границите на два месеца , като ги намали от 11% на 9,5%. Банката съобщи, че инфлацията се забавя по-бързо от предстоящото, съобщи CNN.

Банката също по този начин съобщи, че " спадът на икономическата интензивност " е по-малък от планувания през април, само че добави, че икономическата среда остава " предизвикателна " Това се случва, откакто на 26 май банката понижи лихвите от 14% на 11%.

Централната банка заяви, че инфлацията в Русия сега е 17% спрямо прогнозите за 17,8% през април. Сега тя предвижда, че през 2023 година този % ще спадне до 5-7 %, а през 2024 година ще се върне на 4 %.

Според банката спадът се дължи " значително на промяна в цените на дребна група артикули и услуги, откакто те внезапно се покачиха през март ". Тя съобщи, че този спад се дължи частично на повишаването на съветската рубла.

 

Непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна през февруари лихвените проценти бяха нараснали до 20%, защото банката се опита да предотврати западни наказания, които да провокират финансова рецесия.

След нашествието рублата се срина до рекордно ниско равнище по отношение на щатския $, защото Западът замрази към половината от съветските валутни запаси на стойност 600 милиарда $. Стотици мултинационални компании напуснаха страната, а на Русия беше неразрешено да купува основни западни технологии и услуги.

 

 

Оттогава съветската валута се възвръща, подкрепена от контрола върху капитала, целящ да принуди бизнеса и вложителите да купуват рубли, както и от растящите международни цени на силата.

 

 Капиталовият надзор и незабавните запаси могат да устоят единствено толкоз дълго, а възможен банкрут е на дневен ред. На 31 май Кремъл съобщи, че Русия разполага с пари и има подготвеност да заплати дълга си, тъй че няма справедлива причина за дефолт.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР