Централната банка на Нидерландия (DNB) ще направи задълбочен исторически преглед

...
Централната банка на Нидерландия (DNB) ще направи задълбочен исторически преглед
Коментари Харесай

Банки разследват връзките си с робството

Централната банка на Нидерландия (DNB) ще направи изчерпателен исторически обзор на връзките на нейни ръководители с робството. Институцията ще поръча на самостоятелна страна да организира проучването, удостовери банков представител в новинарската платформа NU.nl.

Съобщението се появява във връзка със публикация по тематиката, оповестена на 10 юли в холандския седмичник VN. Журналистическото следствие се основава частично на лист от заеми, отпуснати преди 1863-а (когато страната отстранява робството) от холандски кредитори, сред които и DNB, на плантации, обработвани от плебеи. Според публикацията, трима шефове на DNB са били включени измежду получателите на пакети от обезщетения, предлагани от холандското държавно управление на някогашни робовладелци - по към 300 гулдена на освободен плебей, които се равняват на 7 хиляди евро в наше време.

Проучването ще акцентира на първите години от съвсем 200-годишната история на банката и на ролята на един от финансовите й донори - Йохана Борски (1764-1846-а), вложила част от голямото си персонално положение в плантации в Суринам и на други места на Карибите, заяви DNB. След привършване на следствието ще бъдат предпиети идващите стъпки.

Инициативата на Централната банка на Нидерландия е въодушевена от сходни дейности на "Бенк ъф Инглънд ". След като през предишния месец 325-годишната английска институция получи формалните резултати от инспекцията, тя се извини публично и даде обещание да смъкна портретите на някогашните си основни мениджъри, свързани с търговията на плебеи. За задачата се преглежда банковата сбирка, с цел да не пропусне нито едно лице с каквото и да било присъединяване в позорните действия.

В чест на преразглеждането на историята и осъждането на робството ще се роди и един нов холандски монумент. Като акт на самопризнание и разкайване за присъединяване на страната в търговията с плебеи локалните управляващи на Утрехт взеха решение да построят паметник в памет на жертвите на този тъмен интервал. Паметници, отдадени на премахването на робството, има в Ротердам, в Хага и в Амстердам.

Монументът в Утрехт ще бъде открит на 1 юли 2023-а когато ще се празнуват 150 години от официаната анулация на робството в Суринам. В интерес на истината, робите там получават цялостна независимост през 1873-а, след приключването на наложителния десетгодишен временен интервал, през който те трябвало да работят на плантациите против мизерно възнаграждение и при непоколебим надзорнически режим.

Паметникът в Утрехт би трябвало да е недвусмислено самопризнание за ужасното зло, което робството е донесло през вековете и което е оставило отпечатък и до наши дни, заяви локалната администрация на Утрехт.

Неотдавна министър председателят на Нидерландия Марк Рюте отхвърли да се извини публично за връзките на страната си с тези действия и сподели, че ще изследва опциите да разгласи 2023-а за възпоменателна година на жертвите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР