Централната банка на Китай днес понижи лихвата по средносрочното финансиране

...
Централната банка на Китай днес понижи лихвата по средносрочното финансиране
Коментари Харесай

Китай намали до рекорден минимум лихвите по средносрочното кредитиране

Централната банка на Китай през днешния ден намали лихвата по средносрочното финансиране за комерсиалните банки до рекорден най-малко в опит да се опълчи на икономическите последствия на рецесията с ковид, съобщи Ройтерс.
Лихвата по едногодишното средносрочно кредитиране (MLF) спада от 3.15% до 2.95%, което е най-ниското равнище от въвеждането на инструмента през септември 2014 година.
Понижението с 20 базисни пункта значително дава отговор на упованията на пазарите, предава Българска телеграфна агенция.
Решението би трябвало да проправи пътя за сходно понижаване и на водещата рента, което се чака да бъде оповестено на 20 април, с цел да се понижат разноските за финансиране на фирмите, наранени от пандемията.
Централните банки в целия свят вкараха невиждани стимулиращи ограничения през последните няколко седмици, като мощно понижиха лихвите си и вляха трилиони долари в стопанските системи на фона на строгите ограничавания, въведени от голям брой страни за ограничение на разпространяването на COVID-19, напомня Ройтерс.
Китайската централна банка добави, че посредством намаляването на тази рента в стопанската система ще влязат 100 милиарда юана (14.19 милиарда долара).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР