Централната банка на Индонезия засили намесата си на пазарите на

...
Централната банка на Индонезия засили намесата си на пазарите на
Коментари Харесай

Азиатска валута полетя към 20-годишно дъно, централната банка се намеси

Централната банка на Индонезия ускори намесата си на пазарите на валута и облигации в петък, с цел да отбрани рупията, откакто възходящите разпродажби на разрастващите се пазари тласнаха валутата до равнища, невиждани от Азиатската финансова рецесия.

Индонезийските пари се намалиха с 0.3% до 14 770 за $ в петък, достигайки най-слабата си стойност от септември 2015 година Ако рупията продължи да отслабва, тя ще доближи дъно, следено за последно през 1998 година, оповестява Reuters.

Независимо от това, съгласно някои анализатори най-голямата стопанска система в Югоизточна Азия е в по-добра форма, с цел да понесе последователното обезценяване на валутата спрямо рецесията от 1997-1998 година, когато рупията се срина от към 2000 за $ до най-ниското равнище от 16 800.

" Ангажиментът на Индонезийската централна банка да резервира икономическата непоклатимост и изключително рупията е доста корав. Затова засилихме интензивността на нашата интервенция ", съобщи пред кореспонденти шефът на паричната институция Пери Варджийо.

 Спадът на индонезийската рупия може да повлече и останалите валути в Азия
Азиатските валути претърпяха най-силния си напредък от 20 години. Идва ли краят?

Инвеститорите продадоха облигации на островната страна за над 1 милиарда $ единствено за седмица

Рупията загуби съвсем 8% тази година, откакто попадна в клопката на разпродажбата на разрастващите се пазари, която се форсира тази седмица, откакто сривът на аржентинското песо последва този на турската лира .

Варджийо увери, че Индонезийската централна банка ще продължи да следи развиването на пазара в Аржентина и Турция, само че акцентира, че стопанската система на Индонезия е " мощна ", разчитайки на постоянни индикатори.

Доходността по 10-годишните облигации на страната доближи 8.094% в петък, най-високата от декември 2016 година, по отношение на 7.967% при предходното затваряне.

Централната банка " решаващо " се намесва в поддръжка на рупията и стопира спада в цените на облигациите, изкупувайки държавни скъпи бумаги за 3 трлн. рупии (203.74 млн. долара), продадени от непознати вложители, разгласи Нананг Хендарса, началник на паричното ръководство в паричната институция.

 В Индонезия вложителите в Bitcoin скоро ще са повече от тези на борсата
Държавата, в която вложителите в криптовалути са повече от тези на борсата

Все повече нейни поданици се вълнуват от виртуалните валути

Изходящите потоци на облигации оказват напън върху рупията и през актуалната година Индонезийската централна банка купи държавни скъпи бумаги за към 80 трлн. рупии (5.42 милиарда долара), заяви Хендарса.

Основният борсов показател на Индонезия JKSE, който регистрира близо 50 трлн. рупии (3.4 милиарда долара) от чистите задгранични потоци през тази година, се намали с общо 2% в петък.

Азиатските пазари също са напрегнат след медийни изявления, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се готви да ускори комерсиалната война с Пекин.

Индонезия увеличи лихвените проценти 4 пъти от май с общо 125 базисни пункта, пробвайки се да накара вложителите още веднъж да купуват индонезийски активи. Следващата среща на централните банкери е на 26-27 септември.

 Индийската рупия доближи невиждано дъно
Индийската рупия доближи невиждано дъно

Британският паунд задържа позициите от през вчерашния ден

Паричната институция остава единственият източник на долари на валутния пазар на сушата, защото експортьорите пазят своите, а вносителите наподобява купуват повече, от действителните си потребности, сподели Сатя Самбиджанторо, икономист в Bahana Securities.

Правителството разкрива проекти за справяне с възходящия импорт, който докара до дефицит на снабдяването с долари и увеличение на недостига по настоящата сметка.

Плановете включват по-високи вносни мита за някои потребителски артикули и налагане на по-широката приложимост на биодизел от идващия месец, с цел да се понижи вноса на нефт.

Въпреки слабостта на валутата, годишната инфлация в Индонезия се увеличи напълно леко през август. За второто тримесечие страната регистрира годишен стопански напредък от 5,3% - най-бързият за 4 и половина години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР