Централната банка на Германия планира да включи китайския юан в

...
Централната банка на Германия планира да включи китайския юан в
Коментари Харесай

Китайският юан влиза във валутните резерви на Бундесбанк

Централната банка на Германия възнамерява да включи китайския юан в своите валутни запаси, съобщи членът на Бундесбанк Андреас Добрет, представен от " Ройтерс ".

„ Мога да кажа, че немската централна банка реши да включи китайската валута в нашите валутни запаси ", уточни Добрет на финансов конгрес в Хонконг.

Той добави, че това решение е било взето, откакто през юни 2017 година Европейската централна банка (ЕЦБ) обърна част от доларовите си валутни запаси за 500 млн. евро в юани, отразявайки възходящото потребление на китайската валута и значимостта на Пекин като един от най-големите търговски сътрудници на еврозоната.

„ Юанът се употребява все по-често като част от валутните запаси на централните банки. Например ЕЦБ включи китайският юан във валутните си запаси, само че и други европейски централни банки към този момент започнаха сходна стъпка ", разяснява членът на Бундесбанк.

След приемането на юана в референтната валутна кошница на Международния валутен фонд, или така наречен " Специални права на тираж " (СПТ) през 2016 година, походът за усилване на въздействието на китайската валута се забави. С оглед на обстоятелството, че към момента е налице надзор върху капитала в границите на Китай, поддръжката за валутата на втората по величина стопанска система в света спадна до шеста позиция в класацията за най-използваните валути в света, откакто през август 2015 година юанът доближи рекордно четвърто място, демонстрират данни на интернационалната система за разплащания Swift.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР