Централната банка на Чили понижи основния си лихвен процент за

...
Централната банка на Чили понижи основния си лихвен процент за
Коментари Харесай

Централната банка на Чили понижи лихвите за трети път от юни насам

Централната банка на Чили намали главния си лихвен % за трети път от юни насам и съобщи, че е „ належащо по-нататъшно парично стимулиране “, с цел да се подсигурява, че инфлацията ще се приближи до задачата си, съобщи Ройтерс. Решението на трезора идва на фона на последните събития в страната, включващи бурни митинги против покачването на цените в публичния превоз и оповестеното от президента Себастиан Пинера изключителното състояние.

Бордът на банката единомислещо гласоподава за понижаване на лихвения % с още 25 базисни пункта до 1,75%. От началото на годината лихвеният % е намален с общо 100 пункта. "Сложната конюнктура, настъпила в страната през последните дни, оказа въздействие върху развиването на стопанската система ", споделиха от централната банка, като подчертаха, че знакът за икономическа интензивност в кратковременен проект ще е негативен поради частичното раздробяване на страната и развалената инфраструктура.

Днешното понижаване на лихвите следва предизвестието на централната банка от септември, че може да се наложи в допълнение облекчение, с цел да се увеличи инфлацията на фона на разочароващата икономическа интензивност и нарастващия търговски спор сред Съединени американски щати и Китай.

Чили, най-големият производител на мед в света, беше обиден от намаляващото търсене и спада в цените на медта от юни предходната година. Няколко града в Чили, в това число столицата Сантяго, бяха наранени от безредиците, които доведоха до хиляди арести и минимум 15 смъртни случая поради нарастването на разноските за публичен превоз. Насилието накара президента на страната да разгласи изключително състояние, като сложи военните да дават отговор за сигурността. Но Пинера призна неуспехите на държавното управление и разгласи стопански промени, предопределени да възстановят спокойствието.

Протестите засегнаха мощно и финансовите пазари - през последните дни песото падна с 2,2 на 100 до 726,6 за $, като регистрира общ спад с 4,5 на 100 от началото на годината. Основният показател на Чили е паднал с 3,6 % от предишния петък, а JP Morgan намали прогнозата си за страната.

Обръщайки взор към другите страни, от централната банка обявиха, че забавянето на стопанската система значително "продължава да бъде белязано от огромни напрежения и утежняване на производството, вложенията и световната търговия. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР