Централната банка на Австралия днес повиши основната си лихва с

...
Централната банка на Австралия днес повиши основната си лихва с
Коментари Харесай

Централната банка на Австралия вдигна основната лихва с 50 базисни пункта

Централната банка на Австралия през днешния ден увеличи главната си рента с най-вече от 22 години и даде индикации, че ще продължи да стяга паричната си политика в опит да ограничи повишаването на инфлацията.

Този ход изненада пазарите и оскъпи австралийския $.

В края на своята юнска среща Централната банка увеличи главната си рента с 50 базисни пункта до 0.85%, изненадвайки вложителите, които залагаха на нарастване от сред 25 и 40 базисни пункта.

“Предвид сегашния инфлационен напън в стопанската система и към момента доста ниските равнища на лихвите, Бордът реши да увеличи лихвата с 50 базисни пункта през днешния ден,” се споделя в изказване на шефа на банката Филип Лов.

“Бордът чака да предприеме по-нататъшни стъпки в процеса по нормализиранието на паричните условия в Австралия в идните месеци.”

Централната банка към този момент беte вдигнала лихвата с четвърт процентен пункт през май, което беte първото нарастване от 2010 година Мнозина смятаха, че банката ще се придържа към същата стъпка на нарастване. Последният случай, в който тя е увеличавала лихвата с повече, е при започване на 2000 година

Инвеститорите оскъпиха локалния $ с 0.4% до 0.7223 щатски $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР