Централна тема за британските и американските вестници днес са вчерашните

...
Централна тема за британските и американските вестници днес са вчерашните
Коментари Харесай

Медии разкриха кой е най-потърпевш от последните показания в разследването за импийчмънт на Долалд Тръмп

Централна тематика за английските и американските вестници през днешния ден са вчерашните показания в американския Конгрес на топдипломата Гордън Сандланд по следствието за импийчмънт против президента Доналд Тръмп. Повечето от мненията са, че казаното от Сандланд има резултат на гърмеж на бомба, тъй като той директно упрекна Тръмп в опит да желае персонални политически услуги от украинския президент Володимир Зеленски в подмяна на деблокирането на витално нужна американска военна помощ за Украйна.

По думите на Сандланд всички съветници и хора от най-близкото обграждане на президента на Съединени американски щати са били отдадени в ролята, която персоналният му юрист Руди Джулиани е изпълнявал по негово разпореждане при срещите си със Зеленски.

Показанията на дипломата Гордън Сандланд бяха окачествени като най-важните досега в следствието за импийчмънт на Тръмп

Според лондонския в. "Файненшъл таймс " обаче един от най-потърпевшите от развиването на процеса за импийчмънт е държавният секретар Майк Помпейо. Той, отбелязва английският всекидневник, освен се оказва в "примката " на опитите да се изтръгнат политически услуги от Украйна, по думите на Сандланд, само че и се трансформира в лицето на разпадащата се американска външна политика.

"Тези два явно разнообразни свята - процесът за импийчмънт на Тръмп в страната и загубата на надзор от Америка върху събитията зад граница - са двете страни на една и съща монета. И лицето на Помпейо е и на двете. До показанията на Сандланд, тези, които са работили за Тръмп, можеха да поддържат учтивата небивалица, че Руди Джулиани, персоналният юрист на президента, е провеждал нерегламентирана паралелна външна политика. Но тази теза към този момент не устоя, " написа "Файненшъл таймс ". Според казаното от Сандланд всеки, в това число Помпейо, вицепрезидентът Майк Пенс и към този момент някогашният консултант по националната сигурност Джон Болтън, е бил съизвършител в опитите за търгашеско изнудване на Украйна по настоятелната инструкция на президента.

Ключов очевидец в следствието за импийчмънт на Тръмп е получил примамливо предложение от Киев

Но точно Помпейо, акцентира "Файненшъл таймс ", е най-потърпевш от показанията на Сандланд. Изявявайки се като най-лоялен "оръженосец " на Тръмп, Помпейо "не прави разлика сред това, което неговият необут желае, и това, което той прави. Ако това значи да си опонира в границите на един ден - без значение дали става дума за турското преустановяване на огъня в Сирия, за американски удари против Иран или в тази ситуация за американско-украинските връзки, Помпейо е благополучен да се подчини ". По същата скица е мъчно да се повярва, че Помпейо не е бил тясно замесен в плана, от който Тръмп най-вече се е интересувал - по какъв начин да очерни Джо Байдън, своя евентуален противник на изборите през 2020 година, отбелязва "Файненшъл таймс ".

Британският всекидневник вменява на държавния секретар на Съединени американски щати и виновността, че не пази своите сътрудници от дипломати, заставащи един след различен на свидетелския стол при следствието в Конгреса. Сега Помпейо е изправен пред същия избор, пред който рано или късно се оказват толкоз доста от чиновниците на Тръмп: да се освободи от подчинението на своя началник и да се опита да избави репутацията си или да заложи още повече на лоялността си към него с ексцентричен жест?

Украинският президент изтощен от абсурда с Тръмп

Според "Файненшъл таймс " Вашингтон е цялостен със клюки за оставка на Помпейо и за държавния секретар е прекомерно късно да се разграничи от президента. Процесът за импийчмънт срина престижа на Помпейо измежду американските дипломати още по-ниско в един така и така към този момент покварен Държавен департамент, написа вестникът и цитира някогашния заместник-държавен секретар Уилям Бърнс, съгласно който дейностите на Помпейо са равнозначни на бюрократичен пале ".

"Още по-силни думи може да се кажат за метода, по който той управлява външната политика, прибавя "Файненшъл таймс " и показва единствено последния образец - решението да бъдат приети израелските селища на окупираните палестински територии, което е разкъсване с един от десетилетните правила на външната политика на Съединени американски щати. Освен това, откакто бе отхвърлен от Тръмп, украинският президент Зеленски в този момент приготвя доближаване с съветския си сътрудник Владимир Путин в опит за позволи проблемите на своята страна. Какъв различен избор има Киев, откакто той може ефикасно да противостои на Москва единствено с американска поддръжка, на която обаче не може да разчита?, "пита риторично английският всекидневник.

Въпросът за политическата орис на Помпейо в светлината на развиването на следствието за импийчмънт против неговия необут слага и американският вестник "Вашингтон пост ". "Именно държавният секретар е в центъра на вниманието след вчерашните показания в Конгреса, отбелязва изданието. Той се оказа по-тясно обвързван посредством имейли и поверителни диалози с опитите да се окаже напън върху Украйна да проверява политическите противници на Тръмп, в сравнение с се знаеше до момента. Тези разкрития провокираха апели самият Помпейо да застане на свидетелския стол в Конгреса и да изясни своите дейности в политиката по отношение на Украйна. Досега той отхвърляше това и се измъкваше с аргумента, че тези дейности са били изцяло съответни ", написа медията.

Съветник на Доналд Тръмп желал да се засекрети украинския диалог

"Вашингтон пост " също акцентира изказванието на Сандланд, че те Помпейо, Болтън и тогавашния консултант по националната сигурност Мик Мълвейни са знаели за опитите да се изнудва Украйна. Вестникът написа, че Помпейо обмисля дали да се кандидатира за сенатор от щата Канзас, пробвайки се да избави политическото си бъдеще. Той се мъчи да поддържа статута си на най-предпочитан външнополитически консултант на президента, само че съгласно мнозина в Държавния департамент прави това на неприемлива цена - не пази своите сътрудници дипломати, притискани от Тръмп поради показанията си в следствието за импийчмънт.

"Отказът на държавния секретар Помпейо през последните седмици да отбрани кариерни дипломати наподобява още по-грозен в този момент, когато разбираме, че е знаел за натиска от Белия дом да се желае безпринципна политическа договорка с Украйна ", споделя някогашният дипломат на Съединени американски щати в Киев Стивън Пайфър, представен от "Вашингтон пост ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР