Централна и Източна Европа като цяло от години доминира първите

...
Централна и Източна Европа като цяло от години доминира първите
Коментари Харесай

Разходите за персонал нарастват с 10% през третото тримесечие

Централна и Източна Европа като цяло от години господства първите места в класацията.

© Надежда Чипева Бизнесът заделя с 10% повече средства за личен състав през третото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на 2018 година, демонстрират данни на Евростат. Темпът леко се забавя - през второто тримесечие растежът на годишна база беше 11%. Въпреки това остава в пъти над междинния за Европейски Съюз и еврозоната - надлежно 3.1% и 2.6%. Разноските, които българският бизнес заделя за сигуровки и налози се покачват малко по-бързо - с 11.2% на годишна база, до момента в който разноските за заплати са с 9.7% над равнището година по-рано.

Това слага България на второ място в Европейски Съюз след Румъния, където разноските за труд нарастват с 13.2%, а на трето място попада Унгария с 8.9%. Централна и Източна Европа като цяло от години господства първите места в класацията. Една от аргументите е покачването на минималните хонорари в района за да се настигнат по-бързо средноевропейските приходи. Фактор обаче е и дефицитът на личен състав вследствие на отрицателните демографски процеси и емиграцията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Брокерите водят

С най-голямо нарастване на разноските за труд са фирмите в имотния бранш. Те са заделили с 15% повече средства за заплати, налози и осигуровки през третото тримесечие по отношение на година по-рано, което е най-високият ритъм за бранша в Европейски Съюз. На тримесечна база обаче е забележим спад от 0.5%.

Значително нарастване има и в просветителния бранш - 12.8% на годишна база, като единствено разноските за хонорари нарастват с 12.2%. Повишението се дължи на административното нарастване на заплатите по оповестения от ръководещите проект - да се удвоят до края на мандата на този кабинет.

С двуцифрен ритъм нарастват и разноските за заплати в бранш " Други ", където влизат фризьорските салони, химическо почистване, неправителствени организации - за работещите тук разноските са с 14% повече по отношение на третото тримесечие на 2019 година Фактор за забележителното нарастване в бранша е ниската база, като съгласно данни на Национален статистически институт междинната заплата доближава 912 лева към края на септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР