Централна Азия може да покаже на целия свят, че съвместната

...
Централна Азия може да покаже на целия свят, че съвместната
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Инфлацията е данък за бедните

Централна Азия може да покаже на целия свят, че взаимната работа е допустима, това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд по време на първото издание на „ Международния конгрес Астана “, който се организира през днешния ден и на следващия ден в столицата на Казахстан. Платформата наследява „ Международен стопански конгрес Астана “, чието последно издание се състоя през 2019 година

Домакин на форума е президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Сред участниците във форума са ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, генералният шеф на Световната комерсиална организация (СТО) доктор Нгози Оконджо-Ивеала, генералният секретар на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) Хелга Шмид и други

По думите на Кристалина Георгиева една от най-големите благоприятни условия за развиване на района е младото население на страните в него – към 60 на 100 от жителите му са под 30 години.

Тя поздрави президента на Казахастан Касъм Жомарт Токаев за организирането на форума и за неговото обръщение за мултилатерализъм – политика, отворена към всички страни по света. Георгиева цитира прогноза на МВФ съгласно която, в случай че светът се раздели на обособени сфери на въздействие, това ще докара до намаление на международния БВП с повече от 7 на 100 или с към 7 трилиона $. „ Това е комбинираният размер на стопанските системи на Германия и Япония “, уточни Георгиева.

Ако се добави и резултатът от софтуерната фрагментация, международният Брутният вътрешен продукт би се намалил даже с повече от 10 на 100, добави ръководещият шеф на МВФ.

Тя даде за образец по какъв начин взаимоотношението на централните банки по света по време на пандемията от КОВИД-19 е смекчило отрицателните й резултати. „ Тогава, при започване на пандемията, ние прогнозирахме, че загубите за страните по света ще бъдат над 10 на 100 от брутния им вътрешен артикул, само че с помощта на световното съдействие тази прогноза не се осъществя “.

В нашата последна прогноза ние чакаме растежът на международната стопанска система да бъде в размер на 2,8 на 100 за тази година и 3 на 100 за 2024 година, а този на инфлацията да е 7,2 на 100 през 2023 година На този декор ние повишихме прогнозата си за растеж на Брутният вътрешен продукт на Казахстан с 0,5 на 100 до съвсем 5 на 100.

Георгиева отбрани дейностите на централните банки по света в напъните им да намалят инфлацията. Целите за реализиране на ниска инфлация не са инцидентни, ката тя и добави, че „ инфлацията е налог за бедните “.

За да подкрепи Казахстан и други страни от района, МВФ откри виртуално Центъра за развиване на районния потенциал в Кавказ, Централна Азия и Монголия (CCAMTAC) на 1 февруари 2021 година, преди персоналното му разкриване в Алмати.

Съвместно начинание сред МВФ, девет страни-членки (Армения, Азербайджан, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и сътрудници за развиване, то обслужва разнороден и динамичен район от 80 милиона души, съобщи Българска телеграфна агенция.

Етикети: Кристалина Георгиева
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР