Централите на въглища умират сами и няма нужда да бъдат

...
Централите на въглища умират сами и няма нужда да бъдат
Коментари Харесай

Въглищата умират сами, а ВЕИ имат нужда от мрежа

Централите на въглища умират сами и няма потребност да бъдат затваряни административно, а бъдещето на енергетиката e в развиването на възобновимите източници, рационализация на мрежата и системите за предпазване. Това е главният извод на специалистите от конференцията Green Transition, която се организира в границите на Green Week.
Скъпите въглища
ТЕЦ-овете на въглища са нерентабилни мощности, които единствено оскъпяват цената на тока в България. Тяхната поддръжка е неоправдана и е облечена в „ трогателен популизъм “, съобщи Радан Кънев.

Според него обаче България би трябвало да поддържа предлагането на шведското председателство, направено преди дни, да се продължат механизмите за потенциали за въглищни централи.

Вариантът е да запазим въглищата на най-малко, с точни условия и график, по които да работят, с цел да балансираме пазара.

Кънев счита, че би трябвало да разчита на газа за произвеждане на електрическа сила, само че това основава дълготрайна взаимозависимост от гориво на непредвидима цена.
Енергетика в зелено
Преходът към чиста сила е ключът към превъзмогването на провокациите, свързани с енергийната сигурност. Възобновяемите енергийни източници и нововъведенията ще ни оказват помощ да създадем едно стабилно енергийно бъдеще. Това сподели Матю Болдуин, заместител общоприет шеф на Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ в Европейска комисия.

Председателят на КЕВР Иван Иванов удостовери тезата, че новата конструкция на пазара на ток в Европейски Съюз се насочва в две направления доста ускорено увеличение на каузи на ВЕИ и последователно понижаване ролята на природния газ като главен енергиен притежател. „ Причините са свързани с това, което се случи в границите на последните две години “, изясни той, имайки поради високите цените, на които бяхме очевидци.

Трябва да бъде продължено строителството на ВЕИ паркове със съответното ускорено развиване на мрежата и системи за предпазване на силата “.

Инвестиционният управител и съосновател на съоснователят на CWP Global Димитър Енчев беше безапелационен, че ВЕИ са в основата на енергийния преход.

По думите му ни не е нужно „ да откриваме топлата вода “, защото комбинацията за развиването на бранша е във вятър, слънце и системи за съхранения на сила.

Всеки мегават вятър и слънце ни икономисват най-малко 100 евро поради въглеродните цени “, сподели той. „ Имаме АЕЦ, имаме ПАВЕЦ – златен актив в подтекста на система доминирана от ВЕИ. “
Липсва тактика
Липсата на призната енергийна тактика в България спъва развиването на бранша и е проблем за бизнеса.

„ На този стадий зеленият преход в България се характеризира с едно – тотална безредица, няма никакъв проект. Ние не знаем, нито сме възнамерявали бъдеще, тъй като тактика и обмисляне са две взаимносвързани неща. Но България не е възнамерявала след 5 – 10 – 15 години каква част от своята сила желае да получава от нуклеарни централи. Не знаем какъв брой желаеме да получаваме от Топлоелектрическа централа и Водноелектрическа централа ”, сподели ръководителят на Надзорния съвет на " Еврохолд България " АД Асен Христов.

По думите му няма да се построят нови фотоволтаици, защото преносните мощности все още нямат нужния потенциал.

Липсва проект и визия, носим се по течението, а от време на време се опитваме да плуваме против него “, сподели още съоснователят на CWP Global Димитър Енчев по време форума.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР