Централен софийски затвор © Анелия Николова Главна дирекция Изпълнение на

...
Централен софийски затвор © Анелия Николова Главна дирекция Изпълнение на
Коментари Харесай

Дирекция "Изпълнение на наказанията" е нарушила закона заради кратки срокове по време на търг

Централен софийски затвор

© Анелия Николова Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) е ведомството под шапката на Министерство на правораздаването, което дава отговор за част от активността в пандизите, като си дели отговорностите с друга институция - държавно дружество " Фонд Затворно дело " (ДПФЗД). Сред дилемите на ГДИН е да се погрижи за чиновниците в пандизите, като около това се афишират и публични поръчки, несъмнено.

В рамките единствено на месец дирекцията е съумяла да разгласи търг за ободряващи питиета за нощните пазачи в пандизите, да събере предложения и даже да подпише контракт за 260 хиляди лева Срокът за събиране на предложения е необичайно къс - 11 дни и то в процедура вид " обществено съревнование ". Всъщност наподобява, че възложителят е нарушил Закона за публични поръчки, защото е пропуснал да аргументира бързата процедура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На процедура съревнование няма, защото оферта подава единствено един участник и той печели с цена, съвсем равна на прогнозната. Самият претендент пък е спечелил над 20 поръчки единствено за последната година, сочи информация в регистъра на Агенцията по публични поръчки.

Бързите търгове слепи ги раждат

На 6 юли ГДИН афишира търга за доставка на вода, кафе, кола, чайове и така нататък в продължение на две години с планирана стойност 264 хил.лв. с Данък добавена стойност. Крайният период за подаване на предложения е 11 дни по-късно, на 17 юни. Проверка на " Капитал " сочи, че поръчки със сходни планирани стойности и предмет на различен възложител, който работи със пандизите - Държавно дружество " Фонд затворно дело ", са били със период от към месец.

Петър Бакърджиев, правист и шеф на фондация " Институт за правни начинания и разбори ", разяснява пред " Капитал ", че подобен период е позволен при процедури вид " обществено съревнование ", единствено когато има необорим незабавен случай. " Ако гръмне канализация в някоя община и е незабавна услугата - да, може да е 15, дори 10 дни ", посочи той.

Според член 178 от Закона за публични поръчки (ЗОП) срокът може да е сред 10 и 20 дни, само че единствено в случай че е оповестено съобщение за предварителна информация най-малко 35 дни по-рано, а и би трябвало да се изясни за какво се постанова късия период в решението за разкриване на процедурата.

В обявлението на ГДИН не е посочено, че е оповестено такова съобщение за предварителна информация, заради което не може да се употребява съкратения период, изясни Бакърджиев. Липсват претекстовете за незабавното възлагане на поръчката.

От ГДИН не дадоха отговор в период на писмените въпроси на " Капитал ", които бяха изпратени в понеделник. Даниела Йорданова, която сега е шеф отдел " Финансово-ресурсно обезпечаване " (ФРО), посочи пред " Капитал ", че срокът е закономерен и оправда с това, че не би трябвало да има спиране сред договорите, с цел да бъдат обезпечени доставките и да се обезпечи нужната грижа за чиновниците.

Предишният контракт за същата услуга е подписан на 15 юни 2017г. и е също за за 24 месеца. Предвид че е ясно по кое време ще изтече, ГДИН е можела да планува това и да възнамерява поръчката, като я разгласи с по-адекватен период.

Кой е определеният реализатор

В този необичайно къс период се явява единствено един участник - " Нове инженеринг ". Фирмата автоматизирано печели поръчката и бързо подписва контракт.

Собственик на " Нове инженеринг " е Антон Антонов, който е бил в листата на ГЕРБ за общински съветници в община Свищов през 2007 година Това е първият контракт на това съответно сдружение с ГДИН. Миналата година компанията е спечелила още веднъж търга за ободряващи питиета, само че не е поискала да подпише контракт за него по неразбираеми аргументи. " Капитал " не съумя да се свърже с Антонов за коментар. Със остарялата си компания, Едноличен търговец " Нове инженеринг - Антон Антонов " той също е печелил редица поръчки на ГДИН в интервала 2012-2013г.

Отделно " Нове инженеринг " има контракти с ДПФЗД от 2016 година насам на стойност 2 759 566 лева, сочи информация в регистъра на Агенцията за публични поръчки. ДПФЗД е подчинено на ГДИН - ръководител на управителния съвет на предприятието е точно началникът на дирекцията.

Отделно, единствено за последните 12 месеца сдружението е спечелило над 20 поръчки или позиции от търгове за още близо 2.4 млн.лв. Сред възложителите са Национална компания " Железопътна инфраструктура, Общините Русе, Ловеч и Свищов, Стопанската академия в Свищов, Технически университет в Габрово, Министерство на вътрешните работи, Държавна психиатрична клиника Ловеч, детски градини в Русе.

Странните практики на ГДИН

Поръчките за храни в пандизите от години провокират подозрения, като точно периодите са главното, което притегля вниманието. В други поръчки на ГДИН има много друга процедура за времето за подаване на предложения. На 22 август е разгласен търг за доставка на подготвена и суха храна за арестите на стойност 562 хил.лв. с Данък добавена стойност със период от над месец - до 24 септември. Поръчката за ободряващи питиета през 2017 година пък е била със период за подаване на предложения 21 дни. При другия възложител, обвързван със пандизите - " Фонд затворно дело " също е имало случаи на необичайно къси периоди в предишното, тъй че видно това не е нова процедура.

В началото на юли ГДИН приключи процедура за внушителните 34 млн.лв. без Данък добавена стойност за доставки на храни на 12 затвори в страната за четири години. Необичайното при нея е, че не беше разграничена на обособени позиции на районен принцип, както е нормалната процедура при такива огромни търгове за доставки. Поръчката обаче е прекъсната, описа " Свободна Европа ". Подадени са няколко предложения, само че съвсем всички участници без един - спечелилият, са отстранени. ГДИН приключва процедурата, тъй като има единствено една годна оферта. Това " слага възложителя в хипотезата, при която може да подписа контракт при най-неизгодни условия, без това да може да се откри посредством сравняването на най-малко две или повече подобаващи предложения ", цитира " Свободна Европа ". Това не тормози дирекцията в търга за кафе и кола, да вземем за пример, където въобще няма втори участник.

В обявата на " Свободна Европа " се отбелязва и необичайно съвпадане с махането на основния шеф на ГДИН Васил Миладинов тъкмо по време на основното развиване на огромната поръчка. Нейното преустановяване се случва малко откакто той е краткотрайно отхвърлен и против него стартира да тече дисциплинарно произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР