Централен депозитар завърши успешно миграцията си към платформата за сетълмент

...
Централен депозитар завърши успешно миграцията си към платформата за сетълмент
Коментари Харесай

Централен депозитар завърши успешно миграцията си към TARGET2-Securities

Централен депозитар приключи сполучливо миграцията си към платформата за сетълмент TARGET2-Securities (T2S) след близо две години съдействие с Европейската централна банка, Българска национална банка и Комисията за финансов контрол. Към момента Централен депозитар публично трансферира сетълмента на близо 80 деноминирани в евро скъпи бумаги към T2S, оповестяват от сдружението.

От стартирането си през 2015 година, T2S е значим фактор за напредъка в интеграцията на финансовите пазари в Европа, като постанова общоевропейски и хармонизирани правила за сетълмента на скъпи бумаги. Данните за 2022 година демонстрират, че платформата е желано средство за сетълмент от всички съществени депозитари в Европа, като T2S обработва приблизително по 700 000 транзакции всеки ден.

„ T2S е от изключителна значимост за финансовата инфраструктура на Европа и несъмнено оказва помощ на депозитарите-членове в платформата да бъдат по-достъпни и откриваеми за вложители от целия континент “, споделя Васил Големански, Изпълнителен шеф на Централен депозитар.

„ Вярваме, че присъединяване ни в T2S ще усили потребителската база и ще направи българските компании по-видими за европейските вложители. В Централен депозитар поддържаме общоевропейски начинания като T2S, които вършат сетълмента на скъпи бумаги по-сигурен и по-ефективен, като в същото време понижават рисковете и основават постоянни основи за един обективен и транспарантен финансов пазар. Радостни сме, че постигнахме този важен триумф и с това оказваме помощ България да е механически по-подготвена за участието си в еврозоната “,  добавя Големански.

Централен депозитар продължава да работи в тясно съдействие с Европейската централна банка и структурите за ръководство на T2S, към този момент като пълновръстен член на платформата с присъединяване в решенията по отношение на бъдещото развиване на общоевропейската пазарна инфраструктура.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР